E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12363
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Jāiesniedz lūgums izciest sodu attiecīgajā ES dalībvalstī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2017
marita

Diemžēl nav uz rokas tiesas piespriesta soda papīru (tie tika atsūtīti no LV uz UK – sods piespriests bija aizmuguriski LV), atrodas pie advokāta. Sods ir par sīko huligānismu, otrs par braukšanu dzērumā. Gribēju zināt, vai iespējams rakstīt un kurai personai jāadresē vēstule par jautājumu atļaut izciest sodu UK, kur cilvēks jau dzīvo daudz gadu?

Precizētais jautājums:

Vīrietis dzīvo UK jau 8 gadus, kaut kad pirms 9 gadiem, dzīvojot LV, dabūja nosacītu sodu par kaušanos, kura laikā brauca dzērumā, tagad UK apcietināja par LV izdarīto, tiesa 2013. g. aizmuguriski piespriedusi 2 g. un 3 mēnešu sodu. Tagad LV pieprasa izdot no UK uz LV, šeit tiesa par izsūtīšanu būs septembrī, līdz tam būs cietumā jau vairāk nekā 4 mēnešus. Vai šis laiks iet no soda nost, un vai ir iespēja sodu izciest šeit, UK? Noilguma jau droši vien nav šim gadījumam? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
26. jūlijā, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Kriminālprocesa likuma (KPL) 823. panta pirmā daļa nosaka, ka lūguma iesniegšana Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij par Latvijā piespriesta brīvības atņemšanas soda izpildīšanu attiecīgajā ES dalībvalstī ir iespējama, ja pastāv KPL 808. panta pirmās daļas nosacījumi un tam piekrīt notiesātais un ES dalībvalsts. KPL 808. panta pirmā daļa nosaka, ka lūguma iesniegšana ārvalstij par Latvijā piespriesta soda izpildīšanu ir iespējama, ja tiesas nolēmums ir stājies spēkā un soda izpildīšana ārvalstī veicinātu notiesātās personas resocializāciju.

KPL 823. panta otrā daļa nosaka gadījumus, kad notiesātā piekrišana nav nepieciešama, proti:

  • persona ir ES dalībvalsts pilsonis un dzīvo šajā ES dalībvalstī;
  • spriedumā kā papildsods noteikta izraidīšana no Latvijas vai ir cits personai saistošs lēmums, kura rezultātā šai personai netiek atļauts palikt Latvijā pēc soda izciešanas;
  • notiesātais ir aizbēdzis vai atgriezies ES dalībvalstī sakarā ar to, ka Latvijā pret viņu uzsākts kriminālprocess vai pieņemts notiesājošs spriedums.

Savukārt KPL 823. panta trešā daļa nosaka gadījumus, kad ES dalībvalsts piekrišana nav nepieciešama:

  • notiesātais ir ES dalībvalsts pilsonis un dzīvo šajā ES dalībvalstī;
  • notiesātais ir ES dalībvalsts pilsonis un spriedumā kā papildsods noteikta izraidīšana no Latvijas vai ir cits personai saistošs lēmums, kura rezultātā šai personai netiek atļauts palikt Latvijā pēc soda izciešanas.

 Attiecībā par kārtību, kādā tiek pārbaudīts Latvijā piespriesta soda izpildīšanas lūgums un nosūtīts ES dalībvalstij, KPL 825. panta pirmā daļa nosaka, ka Tieslietu ministrija (TM) uzsāk pārbaudi attiecībā uz iespējamību lūgt ES dalībvalsti, lai tā izpilda Latvijā piespriestu brīvības atņemšanas sodu, ja ir saņemts tiesas ierosinājums, notiesātā vai viņa pārstāvja lūgums, ES dalībvalsts informācija, kā arī pēc brīvības atņemšanas iestādes iniciatīvas.

Savukārt attiecībā uz apcietinājumā pavadīto laiku KPL 690. panta otrā daļa nosaka, ka laiku, ko persona pēc Latvijas lūguma pavadījusi apcietinājumā ārvalstī, ieskaita soda termiņā.

Papildus norādām, ka noilgums, kas regulēts Krimināllikuma 56. pantā, attiecas uz personas saukšanu pie kriminālatbildības, nevis uz sprieduma izpildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas