E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12335
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
2
5
2

Nodoklis no rokas naudas pirms īres līguma noslēgšanas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2017
Rita

Paredzēts pēc mēneša noslēgt īres līgumu, bet, lai dzīvokļa īpašniekam būtu drošība, ka noruna tiks pildīta, ir doma noslēgt rokas naudas līgumu, kurā paredzēts iemaksāt rokas naudu par to, ka īrnieks noslēgs īres līgumu. Īres līgumu pēc tā noslēgšanas reģistrēs Valsts ieņēmumu dienestā, izvēloties 10% nodokļa maksāšanas likmi. Ņemot vērā situāciju, man ir šādi jautājumi: 1. Vai no rokas naudas ir jāmaksā nodoklis, ja ir, tad kāds un kad, ņemot vērā, ka izvēlas maksāt 10% nodokli no saņemtās īres maksas un ka rokas naudas noslēgšana un īres līguma noslēgšana nav vienā mēnesī? 2. Ja dzīvokļa īpašnieks pārdomā, nenoslēdz īres līgumu un atmaksā potenciālajam īrniekam drošības maksu dubultā apmērā un gala rezultātā neveidojas ieņēmums, vai šajā gadījumā veidojas kāds maksāšanas pienākums saistībā ar saņemto rokas naudu?

A
atbild:
19. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai dzīvokļa izīrētājam būtu tiesības maksāt 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli no dzīvokļa izīrēšanas, tam piecu darbdienu laikā no īres līguma noslēgšanas dienas Valsts ieņēmumu dienestam jāpaziņo (jāiesniedz līguma kopija) par noslēgto līgumu. Ņemot vērā minēto, gadījumā, ja rokasnaudu saņem pirms īres līguma noslēgšanas un pirms paziņots VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, tad no saņemtās rokasnaudas dzīvokļa īpašnieks maksās 23% iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Ja dzīvokļa īpašnieks rokasnaudu atmaksā, tad ienākums neveidojas.

Savukārt, ja rokasnaudu saņem pēc tam, kad īpašnieks ir paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam par noslēgto līgumu, tad rokasnauda ir ieņēmums, no kura jāmaksā 10% iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jo ienākumiem, kuriem piemēro 10% nodokļa likmi, nepiemēro saimnieciskās darbības izdevumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas