E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12310
Lasīšanai: 5 minūtes

Nepieskaitāmai personai var piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2017
Konstantīns

Labdien! Strādāju tirdzniecībā, un mums ir uzradies zaglis, kas bieži zog, nevis vienā vietā, bet vairākos mūsu tīkla veikalos. Nesen viņu notvēra policija, taču izrādījās, ka viņš ir nepieskaitāms un saukt viņu pie atbildības nav iespējams. Sakiet, lūdzu, vai tas tā tiešām var būt, ka cilvēks, pat būdams nepieskaitāms (diagnozi mēs vēl nezinām), var tā mierīgi staigāt un veikt likuma pārkāpumus, pat nesaņemot naudas sodu par pārkāpumu? Mazliet papētot likumus, es tā arī neatradu atbildi. Lūdzu Jūsu kompetentu viedokli, cik tas ir iespējams. Uzskatu, ka ir jārīkojas tiesībsargājošiem orgāniem un medicīnas iestādēm, jo nākamreiz šim cilvēkam varētu rasties griba nevis zagt, bet ietekmēt fiziski kādu. Es vairāk baidos par savām kolēģēm, kas varētu ciest, un šoreiz ne tikai morāli.

A
atbild:
05. jūlijā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Par zādzību draud kriminālatbildība. Taču Krimināllikuma 13. pants paredz, ka “pie kriminālatbildības nav saucama persona, kas nodarījuma izdarīšanas laikā atradusies nepieskaitāmības stāvoklī, tas ir, psihisko traucējumu vai garīgās atpalicības dēļ nav varējusi saprast savu darbību vai to vadīt”. Savukārt minētā panta otrā daļa nosaka, ka “personai, kas atzīta par nepieskaitāmu, tiesa var piemērot šajā likumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus”.

Jāvērš arī uzmanība, ka Krimināllikuma VIII nodaļa ir par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļiem:

68. pants. Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi

(1) Personām, kas izdarījušas šajā likumā paredzētos nodarījumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir atzītas par nepieskaitāmām vai ierobežoti pieskaitāmām, var noteikt šādus medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus:

1) ambulatora ārstēšana medicīnas iestādē;

2) ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā (nodaļā);

3) ārstēšana specializētā psihiatriskajā slimnīcā (nodaļā) ar apsardzi.

(2) Ja šā panta pirmajā daļā minētā persona pēc izdarītā nodarījuma rakstura un sava psihiskā stāvokļa dēļ nav bīstama sabiedrībai, tiesa var nodot to tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.

69. pants. Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšana personām, kas ir nepieskaitāmības stāvoklī

(1) Tiesa var noteikt šajā likumā paredzētos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus personām, kuras izdarījušas šajā likumā paredzētos nodarījumus, būdamas nepieskaitāmības stāvoklī, vai pēc nodarījuma izdarīšanas vai sprieduma pasludināšanas saslimušas ar psihisku slimību, kas atņēmusi tām spēju saprast savu darbību vai to vadīt, ja šīs personas pēc izdarītā nodarījuma rakstura un sava psihiskā stāvokļa dēļ ir bīstamas sabiedrībai.

(2) Piespiedu ārstēšanu un ārstniecības iestādes tipu nosaka tiesa atkarībā no tā, ar kādu psihisku slimību attiecīgā persona ir saslimusi un kāds ir šīs personas nodarījuma raksturs. Nosakot ārstēšanu psihiatriskajā slimnīcā (nodaļā), tās tipu izraugās ārstniecības iestāde.

(4) Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu tiesa izbeidz vai to groza uz mazāk ierobežojošu līdzekli, ja attiecīgā persona ir izveseļojusies vai tās veselības stāvoklis uzlabojies, vai tiek konstatēts, ka šīs personas veselības stāvoklis ir citādi mainījies tiktāl, ka tā vairs nav bīstama sabiedrībai.

(41) Medicīniska rakstura piespiedu līdzekli tiesa var grozīt uz vairāk ierobežojošu līdzekli, ja persona nepilda tai noteikto medicīniska rakstura piespiedu līdzekli.

(5) Ja šādai personai pēc izveseļošanās piespriež sodu, laiks, kurā piemēroti medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi, ieskaitāms soda termiņā.

69.1 pants. Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšana pēc vairākiem nolēmumiem

Ja persona, kurai noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, pēc tā noteikšanas izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, par kuru tai tiek noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, tiesa jaunajā nolēmumā noteiktajam medicīniska rakstura piespiedu līdzeklim pievieno iepriekš noteikto medicīniska rakstura piespiedu līdzekli, mazāk ierobežojošo medicīniska rakstura piespiedu līdzekli ietverot vairāk ierobežojošajā līdzeklī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas