E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12290
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādnieka tiesības uz ienākumiem mēneša ietvaros

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2017
Jorens

Labdien! Man zvērināts tiesu izpildītājs ir bloķējis vienīgo bankas kontu, kurā es saņemu savu vienīgo darba samaksu. Tā kā man darba samaksa svārstās robežās starp 260 un 280 € mēnesī, man nav iespējas, kā arī pienākums maksāt kaut ko tiesu izpildītājām. Man nozīmētais darba samaksas izmaksas datums ir katra mēneša pirmais datums, kas šoreiz iekrīt sesdienā. Tā kā darba likums nosaka, ka tad, ja izmaksas datums iekrīt brīvdienā vai svētku dienā, darba samaksa ir izmaksājama iepriekšējā darba dienā pirms šīs brīvdienas. Likums par parāda piedziņu nosaka, ka man jāpaliek uz rokas katru mēnesi vismaz 380 €. Bet, tā kā jūnijā es reāli esmu saņēmis divas darba algas, tad otro es neesmu bijis spējīgs saņemt pilnā apmērā, jo bankas un zvērināts tiesu izpildītājs aprēķina par kalendāro mēnesi. Cik likumīga ir šajā situācijā bankas un tiesu izpildītāja rīcība atstāt parādnieku bez reāliem iztikas līdzekļiem tikai tāpēc, ka darba devējs ir ievērojis darba likumu un izmaksājis algu atbilstoši likumam? Kādas būtu parādnieka tiesības un iespējas atgūt naudu, kas ir pārskaitīta zvērinātam tiesu izpildītājam?

A
atbild:
05. jūlijā, 2017

Šāda situācija var izveidoties. Banka, bloķējot Jums kontu, ir izpildījusi tiesu izpildītāja rīkojumu. Tas atbilstoši Civilprocesa likumam paredz parādnieka konta un naudas līdzekļu apķīlāšanu un to, ka Jums kontā viena mēneša ietvaros ir saglabājami 380 eiro, kas ir valstī noteiktā minimālā darba samaksa. Pārējie kontā esošie naudas līdzekļi ir novirzāmi parāda dzēšanai.

Tādējādi ne tiesu izpildītājs, ne banka savās pilnvarās neko nav pārkāpusi, jo Jums no konta tika noņemti tie naudas līdzekļi, kas mēneša ietvaros pārsniedza 380 eiro.

Vienlaikus, apzinoties faktisko situāciju, Jums būtu jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu, lūdzot atgriezt naudas līdzekļus. Iesniegumā būtu jānorāda, ka noņemtie naudas līdzekļi ir darba samaksa konkrēta mēneša ietvaros, kas ieskaitīta ātrāk un nepārsniedz valstī noteikto minimālo darba samaksu, tādējādi nav pakļaujama piedziņai. Iesniegumam klāt pievienojiet bankas konta pārskatu, ar ko iesniegumā norādīto Jūs tiesu izpildītājam varat pamatot. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas