E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12128
Lasīšanai: 4 minūtes

Pabalsti mazuļu vecākiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2017
Neziņa

Labdien! Esmu pirmā bērniņa gaidībās, līdz ar to ir daudz neskaidra pabalstu un to pieprasīšanas kārtībā. Daktere teica, ka ar 31. jūliju laidīs mani dekrētā. Mans jautājums tad ir tāds – kas man jādara brīdī, kad saņemu lapu par došanos dekrētā, kur man jāvēršas, lai saņemtu to pirmo daļu maternitātes pabalsta un pieteiktos visam, kas pienākas?

A
atbild:
14. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat darba ņēmēja, tātad sociāli apdrošināta, tad Jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu kā sociāli apdrošinātai, kā arī uz pārējiem pabalstiem, ko valsts maksā visiem vecākiem (bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu no bērna viena gada vecuma).

Pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), un tie katram pašam ir jāpieprasa iesniegumā VSAA.

VSAA mājaslapā ir plaša informācija par visiem pabalstiem, uz kuriem ir tiesības vecākiem. 

Īsumā par abiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām, pamatojoties uz ārsta izsniegtajām darbnespējas lapām B.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja:

  • grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi;
  • piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Lai saņemtu maternitātes pabalstu, darbnespējas lapas B oriģināli ir jāiesniedz VSAA. (Negribētos Jums jaukt galvu, tomēr zināšanai jāpasaka: ja nu gadījumā Jūsu ārsts strādā E-veselības sistēmā un izraksta darbnespējas lapas elektroniski, tad VSAA informāciju par noslēgtajām darbnespējas lapām B saņems elektroniski.)

Lai VSAA piešķirtu maternitātes pabalstu, darba devējam, pamatojoties uz informāciju par darbnespējas lapām B, Jums jāpiešķir grūtniecības un dzemdību atvaļinājums.

Vecāku pabalstu VSAA piešķir pēc tam, kad beidzies maternitātes pabalsta izmaksas periods. Vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai 1,5 gada vecumam. Pabalsta saņēmējs pats izvēlas periodu, un no tā ir atkarīgs pabalsta apmērs.

  • Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, tā apmērs ir  60% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna pusotra gada vecumam, tā apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Jebkurā gadījumā – lai saņemtu pilnu aprēķināto vecāku pabalstu, ir jābūt bērna kopšanas atvaļinājumā. Darba devējam bērna kopšanas atvaļinājums jāpieprasa vismaz vienu mēnesi iepriekš.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu.

Ja Jums kaut kas nav saprotams, ja par kādu konkrētu pabalstu esat neziņā, izmantojiet iespēju sazināties ar VSAA pa e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

LV portālā varat izlasīt skaidrojumu “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Vēl jāzina, ka arī pašvaldības izmaksā vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu, par to ir jāinteresējas savā pašvaldībā, jo katrā šis pabalsts ir atšķirīgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas