E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11924
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
15
15

Vecuma pensija – invaliditātes pensijas vietā un pēc atvieglotiem noteikumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2017
Ilze

Labdien! Jautājums – ja cilvēks līdz pensijai saņem invaliditātes naudu, tad, pārejot uz vecuma pensiju, viņam tiek piešķirta tikai vecuma pensija, vai arī cilvēkam ļauts izvēlēties, kuru grib? Ja cilvēks 57 gados iet pensijā (bērns invalīds vai daudzbērnu ģimene), tā skaitās kā priekšlaicīgā pensija un, ejot ,,īstajā", tā nebūs lielāka, bet būs tāda pati kā 57 gados? Sanāk, ka 57 gadu vecumā nav pilnā īstā pensija? Bet, ja, piemēram, cilvēks no tās (57 g.) atsakās, tad kādu saņems vēlāk – pilno? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
25. maijā, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ināra Ļuta, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

1. Tiesības uz invaliditātes pensiju ir līdz likumā noteiktā vecuma sasniegšanai vai līdz vecuma pensijas piešķiršanas datumam, ja pensija pieprasīta pirms minētā vecuma sasniegšanas. Tas nozīmē, ja cilvēks pieprasa piešķirt vecuma pensiju (arī priekšlaicīgi vai pēc atvieglotiem noteikumiem), tad vairs nav tiesību uz invaliditātes pensiju. Piešķirtā vecuma pensija invaliditātes laikā nedrīkst būt mazāka par invaliditātes pensiju.

2. Tā kā 2017. gadā pensionēšanās vecums ir 63 gadi, tad tiesības uz vecuma pensiju (piecu un vairāk bērnu vai bērna ar invaliditāti vecākiem vai aizbildnim) ir 58 gadu vecumā. Jāņem vērā, ka vecuma pensija pēc atvieglotiem noteikumiem (5 gadus pirms noteiktā vecuma sasniegšanas) tiek piešķirta uz mūžu pilnā apmērā, aprēķināta pēc tās pašas formulas kā vecuma pensija. Piešķirtās pensijas apmērs mainīsies tikai indeksācijas rezultātā vai veicot pārrēķinu par uzkrāto pensijas kapitālu (ja persona ir darba attiecībās). Tā ir cilvēka paša izvēle pieprasīt vecuma pensiju pēc atvieglotiem noteikumiem vai turpināt strādāt un pieprasīt vecuma pensiju, sasniedzot likumā noteikto vecumu. Vecuma pensijas pēc atvieglotiem noteikumiem apmēru parasti negatīvi ietekmē agrāks pensijā aiziešanas vecums un mazāks uzkrātais pensijas kapitāls.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas