E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11848
Lasīšanai: 5 minūtes

Vai darbnīcai Rīgā iespējams zemāks NĪN?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2017
Jānis

Labdien! 19.04.2017. es jau uzdevu jautājumu ar nosaukumu – īpašuma plānojuma maiņa, lai būtu zemāks NĪN. Jautājumā centos uzsvērt, ka pašreizējais plānojums nosaka, ka visa ēka ir darbnīca. Sekojoši – konkrētās telpas NAV dzīvokļa īpašums un to nav vairs iespējams reģistrēt kā tādu, jo tas ir puspagrabs. Es jau, saprotams, centos atrast kādu punktu, kas paskaidrotu tieši manu situāciju, bet es to neesmu atradis, tāpēc vērsos pēc palīdzības šajā portālā. Vai ir kāds punkts, kuru varētu attiecināt uz NE-dzīvokļa puspagraba telpām, kuras neizmanto saimnieciskajā darbībā, lai samazinātu pašreizējo 1,5% likmi?

A
atbild:
26. aprīlī, 2017
Rīgas dome
Ilmārs Ziedonis, Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks

Samazinātā NĪN likme 0,2%–0,4%–0,6% var tikt piemērota tikai dzīvojamām telpu grupām. Minētajā gadījumā nedzīvojamai telpai, darbnīcai, NĪN likme ir 1,5% neatkarīgi no tā, vai tā tiek vai netiek izmantota saimnieciskajā darbībā. Ne likums “Par nekustamā īpašuma nodokli”, ne Rīgas domes saistošie noteikumi neparedz citu likmi nedzīvojamām telpām.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. pantā ir noteikti atvieglojumi trūcīgām, maznodrošinātām, politiski represētām personām, kā arī daudzbērnu (3 un vairāk bērnu) ģimenēm par mājokli. Rīgas dome  18.12.2012. ir izdevusi saistošos noteikumus Nr. 198 “Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā”, kuros ir noteiktas arī citas atvieglojumu saņēmēju kategorijas. No 4.3. līdz 4.9.1 un 4.23. punktā minētos atvieglojumus piešķir tikai par mājokli un tam piekritīgo zemi, savukārt 4.11.–4.13. un 4.22. atvieglojumi tiek piemēroti tikai par zemi. Tātad darbnīcai nevar tikt piemēroti iepriekš minētie punkti. Tā kā Valmieras iela nav ne brīvostas teritorijā, ne lidlauka tuvumā un īpašnieks nav pašvaldība , tātad uz īpašumu nav attiecināmi arī punkti 4.14., 4.20., 4.21., 4.23. Iespējams, ka īpašums atbilst kādam no šiem punktiem:

4.15. personai par ēkām, kas atzītas par valsts aizsargājamo kultūras pieminekli, ja sabiedrībai tās ir pieejamas no publiskās ārtelpas un tiek saglabātas atbilstoši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem – 50%;

4.16. personai par ēkām, kas atzītas par pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību veidojošo vēsturisko apbūvi, kurai noteikta kultūrvēsturiski nozīmīga, autentiska apbūves fronte, ja sabiedrībai tās ir pieejamas no publiskās ārtelpas un tās tiek saglabātas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā esošās vēsturiskās apbūves un kultūrvēsturiskās vides saglabāšanai – 25%;

4.17. personai par nekustamo īpašumu, kuru lieto sabiedriskā labuma organizācijas – 90%;

4.18. personai par ēkām, kas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu – "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" (valsts aizsardzības Nr.7442) teritorijā, Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas Nr.852 "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā un tā aizsardzības zonā, "Mežaparks" (valsts aizsardzības Nr.7444) teritorijā, "Ķīpsalas vēsturiskā apbūve" (valsts aizsardzības Nr.8327) teritorijā, "Kalnciema ielas koka apbūve" (valsts aizsardzības Nr.8583) teritorijā un "Pārdaugavas apbūves fragments" (valsts aizsardzības Nr.7443) teritorijā vai apbūves aizsardzības teritorijās, kas noteiktas Rīgas domes 2005.gada 20.decembra saistošo noteikumu Nr.34 "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" 395.punktā, – Āgenskalns, Bolderāja, Dzegužkalns – Nordeķi, Maskavas priekšpilsēta, Sarkandaugava (I, II, III), Teika, Torņakalns, Vecāķi, Vecmīlgrāvis (Emmas iela), Čiekurkalns, Pleskodāle (I un II), Jaunmīlgrāvis (Ezera iela), Vecdaugava (Airu iela), VEF rūpnieciskā apbūve, Ziemeļblāzmas kultūrvēsturiskais komplekss, kā arī par ēkām, kas ir iekļautas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, ārpus šīm teritorijām, ja sabiedrībai šīs ēkas ir pieejamas no publiskās ārtelpas un:

4.18.1. ir izbūvēts šādas ēkas fasādes dekoratīvais apgaismojums – 25%;

4.18.2. ir veikta šādas ēkas fasāžu pilna atjaunošana un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 50%;

4.18.3. ir veikta šādas ēkas pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 70%;

4.18.4. ir veikta šādas koka ēkas pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 90%;

4.19. personai par daudzdzīvokļu māju, kurai veikta visu fasāžu siltināšana pēc tās nodošanas ekspluatācijā, vai brīvi stāvošām telpu grupām (dzīvokļiem), kas atrodas šādas ēkas sastāvā – 90%.

Ja īpašums atbilst 4.15. vai 4.16., vai 4.18., vai 4.19. punktam, īpašniekam līdz 1. oktobrim jāgriežas Būvvaldē ar noteiktas formas iesniegumu. Būvvalde izvērtēs un veiks atzīmi sistēmā, lai nākamajā gadā varētu tikt piemēroti atvieglojumi.

Savukārt, ja īpašums atbilst 4.17. punktam, tad līdz taksācijas gada 15. decembrim jāiesniedz Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē dokuments, kas apliecina faktu, ka nekustamā īpašuma objektu lieto sabiedriskā labuma organizācija. Atvieglojums tiks piemērots par taksācijas gadu – atbilstošo periodu, par kuru būs iesniegti dokumenti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas