E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11841
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantinieku neatņemamās daļas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2017
Zanda

Labdien! Kā būtu jārīkojas šādā situācijā – ir noslēgts dāvinājuma līgums starp māti un dēlu par nekustamo īpašumu, dēls ir jau zemesgrāmatā reģistrēts kā īpašnieks, maksā īpašuma nodokli, rūpējas par māti un īpašumu, kaut gan pats tur nedzīvo. Taču mātei ir vēl mazbērni no meitas, kura jau 10 gadus kā mirusi. Tā kā nekustamais īpašums ir vienīgais mātes īpašums uz šo brīdi, mazbērni no meitas puses, piesakoties kā mantinieki, varēs pieprasīt neatraidāmo daļu no dāvinājuma. Jautājums – vai, atstājot testamentu ar norādītām konkrētām lietām, kas novēlētas katram mazbērnam, varētu izvairīties no situācijas, kad ir jāizmaksā neatraidāmā daļa mantiniekiem, kas pieteikušies?

A
atbild:
12. maijā, 2017
Laura Studente
LV portālam

Jā, jo Civillikums paredz, ka neatņemamās daļas izmaksu var prasīt tikai tad, ja mantiniekiem tā neatliek.

Jāņem gan vērā, kad novēlētā vērtībai jāatbilst neatņemamās daļas vērtībai. Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā – mantiniekam ir tiesības saņemt pusi no tā, ko viņš būtu tiesīgs mantot, ja mantojums atklātos pirms dāvinājuma līguma noslēgšanas. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Iesakām Jums vērsties pie notāra, kas sniegs konsultāciju, kā rīkoties šajā gadījumā, kā arī palīdzēs aprēķināt mazbērnu neatņemamās daļas. Mājaslapā latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas