E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11412
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Privātā bērnudārza izmaksu aprēķins par slimošanas laiku

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2017
Līga

Labdien! Vēlējos jautāt, ja bērns neapmeklē bērnudārzu slimības dēļ (iet runa par privāto izglītības iestādi), vai bērnudārzam ir tiesības ieturēt ēdināšanai paredzētās izmaksas, citām bērnudārza saimnieciskajām darbībām/vajadzībām? P.S. Līgumā ir gan atrunāts punkts, kad ēdināšanas maksu nepiemēro, ja tiek uzrādīta ārsta zīme vairāk par 3 nedēļām. Vai maz bērnudārzs ir tiesisks piemērot šādu punktu līgumā? Paldies!

A
atbild:
07. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Privāta pirmsskolas izglītības iestāde ir privāts uzņēmums, kurš rēķinās ar iepriekš prognozējamu ienākumu apjomu, lai varētu nodrošināt uzņēmuma darbību, piem., apsaimniekošanas rēķinu apmaksu, algu izmaksu personālam, tostarp pavāram vai citam uzņēmumam, kas piegādā gatavu ēdienu atbilstoši noslēgtam līgumam, u.tml. pozīcijas, kuras nesamazinās gadījumā, ja kāds no bērniem vai vairāki bērni saslimst un īslaicīgi neapmeklē bērnudārzu.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga norāda, ka “attiecības starp privāto pirmsskolas izglītības iestādi (PII) un vecākiem regulē abpusēji noslēgts līgums, kurā puses ir tiesīgas paredzēt (vienojoties) regulējumu, kas nav pretrunā ar normatīvo aktu prasībām. Tādēļ visi noteikumi par PII sniegtajiem pakalpojumiem (tostarp bērnu ēdināšanu) un to apmaksu ir iekļaujami līgumā. Ja līgumā paredzēts nepiemērot maksu par ēdināšanu tikai gadījumā, ja bērns slimības dēļ neapmeklē PII ilgāk par 3 nedēļām, tad PII ir tiesīgs atbilstoši rīkoties un var ieturēt samaksu, ja bērns slimo īsāku laiku.”

Lai nerastos pārpratumi un nesaskaņas, vecākiem ir rūpīgi jāiepazīstas ar līgumu un ar PII vadību jāatrisina visi neskaidrie jautājumi pirms līguma parakstīšanas. Savukārt gadījumā, ja līgums netiek ievērots, tad nesaskaņas risināmas līgumā noteiktajā kārtībā, nepieciešamības gadījumā vērtējot iespēju vērsties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas