E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11340
Lasīšanai: 3 minūtes

Galvinieka atbildība, ja parādnieks nesedz visu summu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Linda

Labdien! Tiek lauzts hipotekārā kredīta līgums, un ieķīlātais īpašums jau pārdots, taču tas parāda summu bankai nenosedza pilnībā, un tiesas spriedums paredz atlikušo summu piedzīt pirmkārt no galvenā kredīta ņēmēja, un tad, ja tas nav iespējams, daļēji vai pilnā apmērā summa tiks piedzīta no manis ka galvinieces. Jautājums – kad tieši ZTI sāks naudas piedziņu no maniem kontiem (spriedums bija 2013. gadā)? Vai man šajā situācijā ir kādas tiesības, piemēram, pieprasīt informāciju par veiktajam darbībām, lai galveno ņēmēju atrastu, pirms summa tiek piedzīta no manis? Vai varu sniegt palīdzību personas meklēšanā? Ja es biju ieķīlātā īpašuma īpašnieks, kuru banka pārdeva, vai šajā gadījumā manas saistības jau nav izpildītas? Vai ir reāli vienoties ar banku vai ZTI par daļēju summas segšanu, piem., līdz 50% no atlikuma, lai mani no šīm saistībām atbrīvotu un man nebūtu iebildumu, ja ZTI turpinātu piedziņu pret galveno aizņēmēju pilnā vai atlikušās summas apmērā? Ja dzīvoju un strādāju ārzemēs, vai ZTI šajā gadījumā var vērst parādu piedziņu uz maniem kontiem ārzemēs?

A
atbild:
15. februārī, 2017

Šajā gadījumā tiesas izpildu rakstā, visticamāk, ir noteikta parāda piedziņas secība: tiesas norāda, ka pirmām kārtām ir jāpiedzen no galvenā ņēmēja un piedziņas neiespējamības gadījumā pēc tam no galvotāja. Piedziņas neiespējamību izvērtē tiesu izpildītājs un pieņem par to lēmumu saskaņā ar Civillikuma 1692. pantu, kas atrunā galvojumu. Tikai pēc šī lēmuma pieņemšanas tiesu izpildītājs sāk kādas darbības pret galvotāju. To, vai piedziņa ir iespējama vai nē, vērtē tikai tiesu izpildītājs, cik regulāri ir ienākumi parāda piedziņas procesā, kāds ir to apmērs utt. Ja šāds lēmums nav pieņemts, faktiski Jūs izpildu lietā netiekat uzskatīta par parādnieku kā puse un nekādu informāciju saņemt nevarat. Bet, domājams, ņemot vērā reālos apstākļus, tiesu izpildītājs Jums paskaidrotu, vai notiek piedziņas process no galvenā aizņēmēja puses.

Ja ar Jūsu ieķīlāto īpašumu nepietika, lai nosegtu tās saistības, kas bija līgumā, tad parādsaistības līdz galam nav nokārtotas.

Ja pret Jums vērsīsies tiesu izpildītājs, Jūs ar tiesu izpildītāju ne par kādiem summas samazinājumiem runāt nevarat. Tiesu izpildītājs pēc savas iniciatīvas šādus lēmumus nav tiesīgs pieņemt. Jums jebkurā procesa stadijā kā parādniekam ir tiesības runāt ar kreditoru (banku) un vienoties par citu summu un pakāpenisku parāda apmaksu.

Latvijas zvērināts tiesu izpildītājs ārzemju bankā Jūsu kontu apķīlāt nevar.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas