E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11175
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi ir ienākumi, GMI pabalstu maksā pašvaldība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2017
Gundars Upenieks

Rīgas domes sociālais dienests uzturlīdzekļus manai meitai 114 eiro apmērā summē ar manas bijušās sievas(III grupas invalīdes) ienākumiem 65 eiro. Viņi savos aprēķinos atstāj manai meitai GMI līmeni 64 eiro, bet mātei pieliek līdz GMI 128 eiro apmērā – faktiski no manas meitas uzturlīdzekļiem. Kādus likumus un Ministru kabineta noteikumus pārkāpj Rīgas dome? Un kā to var izlabot?

A
atbild:
23. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja runa ir par trūcīgas personas statusu, tad Rīgas dome, to nosakot, ievēro Ministru kabineta noteikumus Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.Trūcīgas personas statusa noteikšanai vērtē ienākumus, un tie ir arī uzturlīdzekļi.To nav noteikusi pašvaldība, tā ir paredzēts MK noteikumos. Pašvaldība var noteikt tikai labvēlīgākus nosacījumus, un Rīga tādus ir paredzējusi, nevis kaut ko atņem trūcīgajiem.

Uzturlīdzekļus maksā vai nu bērna tēvs, vai, ja tēvs to nedara, uzturlīdzekļus maksā valsts. Savukārt garantētā minimālā ienākumu līmeņa (GMI) pabalstu maksā pašvaldība, kurai jāņem vērā uzturlīdzekļu summa kā ienākums, lai noteiktu tiesības uz pabalstu un pabalsta apmēru.

Atbilstoši Ministru kabineta 2009. gada 17. jūnija noteikumos Nr. 550 „Kārtība, kādā aprēķināms, piešķirams, izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un slēdzama vienošanās par līdzdarbību” noteiktajam GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp MK vai pašvaldības noteikto GMI līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas ģimenes (personas) kopējiem ienākumiem, izmantojot šādu formulu:

P = GMI x n – I, kur

P – pabalsta summa;

GMI – Ministru kabineta vai pašvaldības noteiktais garantētais minimālais ienākumu līmenis;

n – ģimenes locekļu skaits;

I – ģimenes (personas) vidējie mēneša ienākumi, kas novērtēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par ģimenes (personas) atzīšanu par trūcīgu.

Ja pašvaldība dažādām sociālām grupām noteikusi atšķirīgu garantēto minimālo ienākumu līmeni, pabalsta apmēru aprēķina, izmantojot šādu formulu:

P = (GMI x n + GMI1 x n + GMI2 x n) – I, kur

P – pabalsta summa;

GMI – Ministru kabineta vai pašvaldības noteiktais garantētais minimālais ienākumu līmenis;

GMI1 – pašvaldības noteiktais garantētais minimālais ienākumu līmenis bērniem vai citām sociālām grupām;

GMI2 – pašvaldības noteiktais garantētais minimālais ienākumu līmenis pensionāriem un invalīdiem vai citām sociālām grupām;

n – ģimenes locekļu skaits, kas pieder pie sociālās grupas, kam noteikts vienāds GMI līmenis;

I – ģimenes (personas) vidējie mēneša ienākumi, kas novērtēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par ģimenes (personas) atzīšanu par trūcīgu.

MK noteikumos Nr. 913 par garantēto minimālo ienākumu līmeni noteikts, ka GMI līmenis ir 49,80 eiro cilvēkam mēnesī. Pašvaldības dome ir tiesīga noteikt augstāku garantēto minimālo ienākumu līmeni dažādām iedzīvotāju grupām (piemēram, bērniem, vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem).

Rīga ir noteikusi plašāku palīdzību – augstāku GMI līmeni: darbspējīgām personām – 56,91 eiro, bērniem – 64,03 eiro, pensionāriem/invalīdiem – 128,06 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas