E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11165
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kas notiek ar mantojumu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2017
Jelena

Labdien! Izskaidrojiet, lūdzu, situāciju! Abiem laulātajiem nav kopīgu bērnu, tikai gan sievai, gan vīram ir atvase no iepriekšējās laulības (vīram meita, sievai – mazmeita, jo meita ir mirusi), īpašums ir reģistrēts Zemesgrāmatā tikai uz sievas vārda, bet bija privatizēts laulības laikā. Pirmā mirst sieva un aiz viņas pēc pusgada vīrs, nepaspējot mantot īpašumu, jo vēl ir spēkā mantojuma ziņojums par sievas mantojumu. Kā šajā gadījumā tālāk tiek mantots īpašums starp atvasēm? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
09. februārī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Ja pareizi saprotu Jūsu rakstīto, mirušajai sievai (mantojuma atstājējai) ir bijusi sākta mantošanas lieta un uz atstāto mantojumu (īpašums, kas nostiprināts zemesgrāmatā uz mantojuma atstājējas vārda) ir pieteicies pārdzīvojušais laulātais (vīrs), bet nomiris pirms izsludināšanas termiņa beigām. Lai precīzi atbildētu uz Jūsu jautājumu, kas un kādas daļas manto, jāiepazīstas ar konkrēto mantojuma lietu un jānoskaidro, kurš vēl ir pieteicies uz mantojuma atstājējas atstāto mantojumu, piemēram, mantojuma atstājējas mazmeita (pirms mantojuma atstājējas mirušās meitas meita), vai šajā mantojuma lietā ir iesniegts kāds pēdējās gribas rīkojums vai mantinieki mantojumu pieņēmuši tikai uz likuma pamata, vai pārdzīvojušais laulātais lūdzis savu laulātā mantas daļas nošķiršanu no mirušā mantas daļas. Jebkurā gadījumā to mantojuma daļu, kuru šajā mantojuma lietā mantotu pārdzīvojušais laulātais (vīrs), un/vai pārdzīvojušā laulātā daļu laulāto kopmantā tālāk manto šī pārdzīvojušā laulātā mantinieki, un ir jākārto atsevišķa mantojuma lieta.

Šajā situācijā vislabāk Jums būtu vērsties pie zvērināta notāra, kura lietvedībā ir mirušās sievas mantojuma lieta, un notārs, zinot visus lietas apstākļus, Jums sniegs objektīvu atbildi un konsultāciju, kā tālāk rīkoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas