E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11071
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja ir šaubas par ēkas drošību, jāveic tehniskā ekspertīze

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Anžela

Labdien! Vai katrai daudzdzīvokļu mājai (privatizēta) ir jābūt nodotai ekspluatācijā? Bet ja māja celta 1960. gadā? Cik droši var dzīvot tādā mājā, ja tā nekad nav bijusi nodota ekspluatācijā? Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

1. Katrai dzīvojamai mājai, kurā pastāvīgi mitinās cilvēki, ir jābūt nodotai ekspluatācijā – tā bijis noteikts likumos gan pagājušā gadsimta 60. gados, gan turpmāk.

Tas noteikts arī pašreizējā Būvniecības likuma 21. panta otrajā daļā.

Ja māja ir privatizēta un ierakstīta zemesgrāmatā, tad tai jābūt nodotai ekspluatācijā, citādi šis process nebūtu iespējams.

Varbūt šajā mājā dzīvokļi ir privatizēti paātrinātā kārtībā un nav reģistrēti zemesgrāmatā? Tad gan iespējams, ka māja nav nodota ekspluatācijā.

Ja māja ir uzcelta līdz 1995. gadam, tās legalizācija būs samērā vienkārša, un persona, kuras valdījumā ir šī ēka, vietējā būvvaldē var uzzināt, kā tas darāms. Šeit lieti varētu noderēt internetā pieejamais Būvniecības valsts kontroles biroja komentārs par padomju laika būvniecības saskaņošanu.

2. Vai mājā, kas nav nodota ekspluatācijā, ir droši dzīvot? Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš komentē: "Nedrošas var būt arī ekspluatācijā nodotas mājas, ja tās nav kvalitatīvi uzbūvētas, pienācīgi uzturētas. Dzīvojamā māja ir avārijas stāvoklī un nedroša tad, ja ir bojāti tās galvenie konstruktīvie elementi – pamati, ārējās sienas, pārsegumi. Ja ir šaubas par ēkas drošību, ir jāpieaicina sertificēts būvinženieris, kas ēku pārbaudīs no pamatiem līdz jumtam un dos savu atzinumu par tās tehnisko stāvokli."

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas