E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1106
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba samaksas organizācija

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2012
Reihmane Ilona

Vai akorda darbu drīkst veikt darba ņēmējs, kurš strādā valsts iestādē - slimnīcā un darba vietā ir jābūt konkrētā darba laikā, un mēnesī tās ir 116 darba stundas? Vai darba līgums, kur darba ņēmējs saņem tikai akorda algu, bet nesaņem nostrādāto stundu apmaksu, ir tiesisks?

A
atbild:
24. aprīlī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Ja darbinieks valsts iestādē – slimnīcā - pieņemts darbā un strādā uz darba līguma pamata (ir piemērojami Darba likuma nosacījumi), tad atbilstoši Darba likuma 62.panta nosacījumiem darba devējs šādam darbiniekam var noteikt vienu no darba samaksas organizācijas sistēmām, t.i., vai nu laika algas, vai nu akorda algas sistēmu.

Ar to saprotot, ka pie laika algas sistēmas darbiniekam darba algu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātājam darba laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Piemēram, darbiniekam ir noteikts normālais darba laiks  un Ls 500 mēnešalga – laika alga. Līdz ar to darbiniekam, nostrādājot attiecīgajā darba mēnesī visu nolīgto darba laiku, ir tiesības neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma saņemt savu darba algu Ls 500 apmērā (nostrādājot 2012.gada aprīlī 19 darba dienas vai maijā 21 darba dienu – konstanta summa Ls 500).

Savukārt pie akorda algas sistēmas darbiniekam darba algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts. Piemēram, darbiniekam ir noteikts nepilnais darba laiks (4 stundas dienā un 20 stundas nedēļā ar piecu dienu darba nedēļu) un akorda algas sistēma (darba norma - stundā jāsagatavo 3 vienības, kur vienas vienības maksa Ls 1,20 apmērā).

Līdz ar to darbiniekam, nostrādājot attiecīgajā darba mēnesī visu nolīgto darba laiku, ir tiesības atkarīgi no paveiktā darba daudzuma saņemt savu darba algu (nostrādājot 2012.gada aprīlī 19 darba dienas jeb 76 stundas un sagatavojot 228 vienības ir jāsaņem Ls 273,60 vai maijā 21 darba dienu jeb 84 stundas un sagatavojot 420 vienības „20 vienības dienā ” - Ls 504).

 Tātad pie akorda algas sistēmas darba algas apmērs vistiešākajā nozīmē ir atkarīgs no nolīgtajā darba laikā paveiktā darba daudzuma, kas tiek apmaksāts atbilstoši darba devējam noteiktai darba normai, kas nevar būt pretrunā ar nosacījumiem par minimālās mēnešalgas un stundas tarifa likmes apmaksas kārtību. Tādējādi konkrētā jautājuma kontekstā ir jānorāda, ka darba devējam atbilstoši Darba likuma 61.panta nosacījumiem par minimālās darba algas noteikšanu un 2010.gada 30.novembra Ministru kabineta noteikumu Nr.1096 „Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi” 2.punktam par darbiniekam uzskaitīto nepilno darba laiku -  116 stundas ir jāizmaksā darba algu Ls 137, 92 apmērā, kas atbilst nosacījumam par  minimālās stundas tarifa likmes apmēru – Ls 1,189.

Vienlaikus jāatzīmē, ka attiecībā pret valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem ir piemērojams Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, kura mērķis ir panākt, ka valsts un pašvaldību institūcijās amatpersonu (darbinieku) atlīdzības noteikšanā tiek ievēroti līdzvērtīgi nosacījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas