E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10960
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Par izmaiņām darba samaksā jāinformē rakstveidā mēnesi iepriekš

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2016
Edgars

Labdien. Man jautājums. Mums šodien 12.12.2016. iedeva dokumentu par algas samazināšanu no 1.12.2016. Informējot tikai šodien mutiski. Ko mēs saņemsim - kādu algu par decembra mēnesi, ja šo parakstīsim? Un vai tas ir juridiski pareizi? Kas būs, ja mēs nepiekrītam?

A
atbild:
30. decembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 97. pantu pusēm ir tiesības vienoties par darba līguma noteikumu grozīšanu, t.sk. arī par darba algas izmaiņām. Taču Darba likuma 62. panta ceturtā daļa uzliek par pienākumu darba devējam rakstveidā informēt darbiniekus vismaz mēnesi iepriekš par grozījumiem pastāvošajā darba samaksas sistēmā. 

Ja darbinieks piekrīt darba devēja piedāvātajiem noteikumiem, izmaiņas darba līgumā tiek noformētas rakstveida formā un darbiniekam tiek izsniegta abpusēji parakstīta vienošanās. Ja darbinieks nepiekrīt parakstīt abpusēju vienošanos, darba devējam Darba likuma 98. pantā noteiktajā kārtībā būs tiesības uzteikt darba līgumu saistībā ar tajā piedāvātajiem grozījumiem. Uzteikumā tiek ietverts nosacījums, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas noteikumiem, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.

Ja darba devējs vienpusējā kārtībā samazina darba līgumā noteikto darba samaksu, darbiniekiem ieteicams vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā par savu tiesību aizskārumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas