E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10928
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi minimālajā apmērā katram bērnam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2016
sandra n

Esmu precējusies, vīram ir ārlaulības meita, šogad padeva uz alimentiem, tiesa vēl nav bijusi, būs 9.12. 2016., bet alimentus jau sākām maksāt no iesniegšanas datuma – 111 eiro aprēķināta no minimālās algas. Mums ir vēl 2 kopīgi bērni, un jautājums, vai tas neko neietekmē, alimentu summu nemaina, ko mēs cītīgi, godīgi maksājam. Vīram ir minimālā alga, uz rokas saņem 260 eiro, kas tad paliek tiem diviem bērniņiem? Sanāk, ka ārlaulības meita vairāk saņem atbalstu no tēva nekā laulībā esošie divi bērni, ģimene?

A
atbild:
08. decembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Neatkarīgi no bērnu skaita, spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai vecākam ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā. Tā kā lieta ir nonākusi līdz tiesai, tad piedzītais uzturlīdzekļu apmērs būs ne mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru.

Atbilstoši Civillikuma 177. panta ceturtajai daļai bērnam uzturēšanas izdevumos iekļaujami izdevumi par ēdienu, apģērbu, mājokli, higiēnas piederumiem, veselības aprūpi, izglītību, garīgai un fiziskai attīstībai nepieciešamām aktivitātēm utt. Ja runa ir par uzturlīdzekļiem minimālajā apmērā, ņemot vērā nosaukto izdevumu pozīciju vidējās izmaksas, tiesu praksē pastāv uzskats, ka uzturlīdzekļi šajā apmērā nodrošina tikai bērna pamatvajadzības. Līdz ar to, ja personai ir jāuztur trīs bērni, viņas pienākums ir darīt visu iespējamo, lai savu finansiālo situāciju uzlabotu, tādējādi nodrošinot katra sava bērna pamatvajadzības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas