E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10834
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma nodokli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2016
Vita

Labdien! Kāda ir konkrēti nodokļu likme un vai ir jāmaksā nodoklis, pārdodot vienīgo īpašumā esošo dzīvokli, kas reģistrēts zemesgrāmatā, bet nav bijusi deklarētā dzīvesvieta 1. pakāpes radinieku starpā? (māte dzīvo meitas mazākā dzīvoklī un meita ar bērniem mātes lielākā)

A
atbild:
25. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%. To nosaka likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Nodokļa maksājums nav atkarīgs no tā, kam dzīvokli pārdod – svešam cilvēkam vai radiniekam. Un deklarētā dzīvesvieta nav vienīgais kritērijs, kad iespējams atbrīvojums no nodokļa.

Nodoklis no pārdošanas ienākuma nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums.

Vēl viena situācija, kad nav jāmaksā nodoklis: ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja runa ir par maiņas darījumu, tad arī tādā gadījumā piemērojami pirkuma līguma noteikumi. Attiecībā uz nekustamo īpašumu maiņas darījumiem un apliekamā ienākuma noteikšanu ir jāvērtē katra konkrētā situācija, ņemot vērā, vai atsavināšanas brīdī ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar nodokli vai tam ir piemērojams kāds no likumā noteiktajiem atbrīvojumiem, arī apstākļi, vai nekustamo īpašumu maiņa notiek ar vai bez piemaksas, vai tiek mainīti līdzvērtīgi īpašumi.

Ja ir neskaidrības ar nodokļa piemērošanu, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, konkretizējot informāciju. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas