E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10813
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja mainās materiālā situācija, no jauna vērtē atbilstību trūcīgā statusam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2016
Inga

Labdien! Vēlētos uzzināt, ja man ir piešķirts trūcīgā statuss uz 3 mēnešiem un saņemu pabalstu GMI, un ja šajā laikā es saņemu stipendiju par apmācībām no NVA vai šajā periodā ir citi ienākumi, vai man ir pienākums to ziņot sociālajam dienestam vai ziņošana nav obligāta? Un vai no šiem ienākumiem ir atkarīgs šo 3 mēnešu tekošais pabalsts?

A
atbild:
23. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu paredz: ja laikposmā, kad ģimenei (personai) noteikts trūcīgas ģimenes (personas) statuss, mainās ģimenes sastāvs, ģimenes (personas) materiālā vai sociālā situācija, pašvaldības sociālais dienests no jauna izvērtē atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam un pieņem atbilstošu lēmumu.

Pašvaldības saistošajos noteikumos nosaka, pēc cik ilga laika izvērtē klienta ienākumus un materiālos resursus. Pašvaldība arī var noteikt klientam pienākumu ziņot par izmaiņām apstākļos, kuri nosaka ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

Par ienākumiem trūcīgā statusa piešķiršanai nav uzskatāmi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 5. pantā minētie ienākumi (piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu, bērna invalīda kopšanas pabalsts, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsts par asistenta izmantošanu u.c.), kā arī pašvaldības iepriekš izmaksātie sociālās palīdzības pabalsti un sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, nauda no labdarības fondiem, studējošā kredīts un sociālo kampaņu rezultātā gūtais materiālais labums. Stipendijas vai citi ienākumi tiek ņemti vērā, vērtējot atbilstību trūcīgā statusam.

Savas pašvaldības Sociālajā dienestā Jums jānoskaidro, vai konkrētie ienākumi, ja Jums tādi ir, ietekmēs GMI pabalstu un trūcīgā statusu un kad tie tiks vērtēti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas