E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10792
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja pakalpojums nav saistīts ar grūtniecību, jāmaksā pacientu iemaksa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2016
Ieva

Sakiet, lūdzu, vai pie grūtniecības aprūpes tiek pieskaitīts arī ginekologa apmeklējums, ja ārsts apstiprina grūtniecību (pirmreizējs apmeklējums)? Situācija: vērsos pie ginekologa, jo sāpēja vēders, ilgstoši problēmas ar cistām, apskates laikā konstatēja grūtniecību 4/5.ned. (par kuru nezināju). Izrakstā ārsts norāda sūdzības, iesaka apmeklēt urologu, jo nepatīk urīnpūslis, un norāda, ka apskates laikā konstatēja grūtniecību. Apdrošinātāji uzskata, ka tā esot bijusi grūtniecības aprūpe, pie kuras tiek pieskaitīts arī ginekologa apmeklējums, ja ārsts apstiprina grūtniecību (pirmreizējs apmeklējums), bet es nezināju, ka esmu stāvoklī, gāju pie ginekologa ar sūdzībām par sāpēm vēderā cistu dēļ, uzskaitē arī nestājos.

A
atbild:
28. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Nacionālais veselības dienests
Agnese Jasenoviča, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 1529 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 23.2. punktam no pacientu iemaksas ir atbrīvotas grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi.

Tātad, ja sieviete dodas pie ginekologa ar akūtu veselības problēmu un cita starpā tiek atklāta grūtniecība, tā nav uzskatāma par grūtnieces aprūpi un pacientei ir jāveic pacienta iemaksa, jo pacientes mērķis, vēršoties pie ginekologa, bija citas veselības problēmas, un paciente saņēma pakalpojumus, kas saistīti ar šo veselības problēmu risināšanu, norāda Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Agnese Jasenoviča.

Savukārt, ja sieviete pirmreizēji vēršas pie ginekologa ar aizdomām par grūtniecību un grūtniecības fakts tiek apstiprināts, tad sieviete no pacienta iemaksas ir atbrīvota, jo tā ir uzskatāma par grūtnieces aprūpi.

Tāpēc, lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, ir būtiski saprast mērķi, kāpēc paciente ir vērsusies pie ārsta. Tāpat ir jāņem vērā apdrošinātāja polises darbības un pakalpojuma apmaksas nosacījumi. Jebkurā gadījumā, lai saņemtu valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu, nepieciešams vērsties pie ginekologa, kuram ir noslēgts līgums ar valsti (Nacionālo veselības dienestu). Savukārt, vēršoties pie ginekologa un saņemot veselības aprūpes pakalpojumus par maksu, samaksa ir jāveic atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas