E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10774
Lasīšanai: 4 minūtes

Pabalsta saņemšanai VSAA bija jāiesniedz iesniegums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2016
MARIJA

Labdien! Vēršos pie Jums pēc palīdzības sekojošā situācijā. Es pati esmu 1. gr. invalīde ar deklarētu dzīvesvietu Jūrmalā. Saistībā ar lieliem kustības traucējumiem un pārvietošanās problēmām man ir piešķirts asistents. Manai mammai 2016.g. jūnijā konstatēja onkoloģisku diagnozi. Līdz tam laikam viņa dzīvoja un bija deklarēta Ventspilī. Par cik mammai bija nepieciešama 24 stundu aprūpe un ārstēšana Rīgas slimnīcā, pārreģistrējām deklarēto dzīvesvietu uz Jūrmalu. Pēc ergoterapeita konsultācijas nāca slēdziens, ka nepieciešama aprūpe (bartela indekss). Jūnijā visi dokumenti uz inval.+ inv.kopšanu tika nosūtīti uz Rīgas DEĀK, Ventspils ielā 53. Lielo rindu dēļ uz invaliditātes izskatīšanu atbildes vēstuli no DEĀK mēs saņēmām 2016.g. augustā. Es pati, kā jau rakstīju iepriekš, esmu ar lielām kustību - pārvietošanās problēmām, tādēļ uz VSAA, lai noprecizētu visu manā vietā, brauca mans asistents - Ina Grigorjeva, godīgs, adekvāts cilvēks, kura palīdz man ilgus gadus, kamēr esmu slima. Viņai bija pateikts, ka visi dokumenti ir kārtībā un vēlākais š.g. 19. septembrī tiks izmaksāta kopšanas kompensācija. Diemžēl 18. septembrī mamma nomira.

Saprotot, ka uz konta naudas nav un diez vai pēc viņas nāves kāds to pārskaitīs, mēs kopā ar Inu Grigorjevu aizbraucām uz Jūrmalas VSAA, kur man pateica, ka sakarā ar to, ka pietrūkstot kaut kāds mammas paraksts, dokumenti nav nokārtoti līdz galam un kopšanas nauda netiks izmaksāta. Protams, ka es tādam slēdzienam nevaru piekrist. Nav skaidrs, kāpēc asistentam (Ina Grigorjeva, kura arī mammas papīros bija norādīta kā palīgs, un visos dokumentos bija norādīti viņas kontakti, gan tel.numurs, gan e-pasts) netika sniegta informācija par trūkstošo parakstu? Un laikā, kad mamma gulēja Stradiņu slimnīcā, būdama jau 1.gr. invalīde, taču inv. dokumenti nebija nokārtoti, mēs par slimnīcu maksājām pilnu summu. To arī neviens nekompensēs? Kura būtu augstākā instance, kur es varu griezties, lai saņemtu gala atbildi? Jo man kā 1.gr. invalīdei šī summa ir ļoti liela. Lai koptu mammu, vajadzēja atrast cilvēku un maksāt viņam. To summu aizņēmos ar domu, ka, tikko kā nauda būs ieskaitīta kontā, atdošu parādu. Ar lielu cerību, ka varēsiet iedziļināties un palīdzēt man atrast risinājumu šai situācijai.

A
atbild:
17. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas apraksts vedina domāt, ka, iespējams, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) nemaz nav ticis iesniegts iesniegums pabalsta invalīdam, kam nepieciešama kopšana, saņemšanai, jo asistents nav tiesīgs sava klienta vārdā iesniegt šādus dokumentus, ja nav nokārtota notariāli apstiprināta pilnvara. 

Ja ir radušās pretenzijas un aizdomas, ka VSAA darbinieki nav rīkojušies saskaņā ar likumā noteikto kārtību, jāraksta oficiāls iesniegums VSAA direktorei, izklāstot situāciju un norādot personu datus. Pēc iesnieguma saņemšanas konkrētais gadījums tiks izvērtēts un sniegta rakstiska atbilde.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas