E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10768
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par saimnieciskās darbības veicēja nodokļu režīma izvēli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2016
Viktorija

Labdien. Esmu jauna sporta trenere, kura nesen ir ieguvusi sertifikātu. Līdz ar to rodas nepieciešamība reģistrēt sevi kā pašnodarbinātu personu, lai uzsāktu darbu. Tomēr, apmeklējot VID un parunājot ar 3 dažādiem darbiniekiem, tā arī netiku skaidrībā, cik bieži ir jāmaksā nodokļi no gūtiem ienākumiem (reizi gadā vai reizi ceturksnī)? Vai ir jāmaksā nodokļi no jebkuras summas, vai tomēr tikai, ja tā pārsniedz minimālo algu? Ja pareizi sapratu, no nākamā gada tiks veiktas izmaiņas likumdošanā, un pašnodarbinātiem būs jāmaksā mēneša maksa neatkarīgi no gūtiem ienākumiem? Kas notiks tajā gadījumā, ja darbs neparedz 12 mēnešu nodarbinātību (piemēram, ja esmu atvaļinājumu un slimību gadījumu aizvietošanas darbinieks). Pa lielam ir 2 nodokļu maksāšanas iespējas 9% un INN+VOSIA? Vai nākamgad arī kaut kas mainīsies? Ņemot vērā jaunu likumdošanu, kāds būtu izdevīgākais variants, ja ienākumi un nodarbinātība nav paredzēti katrā kalendāra mēnesī? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
17. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izmaiņas nodokļu maksājumos nākamgad būs tiem pašnodarbinātajiem, kas maksā vai izvēlēsies maksāt mikrouzņēmumu nodokli. Mikrouzņēmumu nodoklis šogad ir 9% no apgrozījuma. Un pašreiz šis nodoklis ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Nākamgad likme būs 5%, taču šajā nodoklī turpmāk vairs nebūs ietvertas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tās būs jāmaksā atsevišķi jeb papildu mikrouzņēmumu nodoklim. Tas būs minimālais sociālais maksājums par katru MUN darbinieku no valstī noteiktās minimālās algas apmēra. Arī pašnodarbinātajam, kas izvēlējies maksāt mikrouzņēmumu nodokli, būs jāveic šīs sociālās iemaksas. Pārejas periodā 2017. gadā paredzēts, ka VSAOI jāmaksā no ¾ minimālās algas apmēra. 2017. gadā minimālā alga valstī būs 380 eiro, tātad sociālās iemaksas jāveic no 285 eiro. VSAOI vispārējā likme ir 34,09% , maksājums mēnesī 97,16 eiro.

Obligāto iemaksu minimums būs jāmaksā katru mēnesi, arī tad, kad mikrouzņēmumam nav apgrozījuma.

Jauno sociālo iemaksu pienākumu nosaka Mikrouzņēmumu nodokļu likuma un likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” normas, kas stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Iespējams, ka likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” vēl šogad decembrī tiks pieņemti kādi grozījumi, lai atsevišķas prasības mainītu, papildinātu. Pēc uzņēmēju un nevalstisko organizāciju iebildumiem par vairākām likuma normām Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nolēma veidot darba grupu (deputāti, ministriju, NVO pārstāvji), kura vērtēs  atsevišķas normas un iespējas tās mainīt.

Taču jaunās prasības pēc būtības – veikt sociālās iemaksas, lai cilvēkam būtu vismaz minimālas sociālā nodrošinājuma garantijas, jādomā, netiks atceltas.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanai var pieteikties, kad reģistrējas  Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs.

MU maksātājs iesniedz MU deklarāciju un maksā nodokli vienu reizi ceturksnī. Informācija VID > Deklarāciju iesniegšanas un nodokļu nomaksas termiņi.

Ja pašnodarbinātais neizvēlas maksāt mikrouzņēmumu nodokli, tad līdzšinējā regulējumā nekas nemainās.

Pašnodarbinātajam jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ja ienākumi mēnesī sasniedz minimālās algas apmēru (šogad 370 eiro, nākamgad – 380 eiro), jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju no sekojošā gada 1. marta līdz 1. jūnijam.

Informāciju saimnieciskās darbības veicējiem, tajā skaitā par nodokļu maksājumiem, varat izlasīt VID mājaslapā.

Tikai pats cilvēks, kas nolēmis nodarboties ar saimniecisko darbību, var izdarīt nodokļa režīma izvēli, pamatojoties uz daudz plašāku un konkrētāku informāciju nekā tā, ko Jūs savā jautājumā minat kā atsevišķus piemērus. No malas neviens Jums nevar ieteikt, kādu nodokļu maksājumu lai izvēlaties. Jo tas ir atkarīgs no daudziem nosacījumiem, piemēram, cik plaša būs saimnieciskā darbība, vai tajā ir paredzēti arī lieli izdevumi, ne tikai ieņēmumi, vai cilvēks pats vēlas atbildīgi izturēties pret savu sociālo nodrošinājumu (obligātās iemaksas ir apdrošināšana slimības gadījumam, pabalstiem, ko maksā saistībā ar bērna piedzimšanu, tiek uzkrāts pensijas kapitāls, ko jebkuram iedzīvotājam reģistrē individuāli u.c.), vai ir kādi izdevumi, par kuriem kā IIN maksātājam ir tiesības atgūt pārmaksāto IIN, piemēram, par mācībām ut.jpr.

Protams, izlasot viena vai otra nodokļu režīma noteikumus, nav viegli uzreiz izšķirties, kurš ir ērtāks, vienkāršāks, arī izdevīgāks. Valsts ieņēmumu dienests rīko seminārus (tie ir bezmaksas) arī saimnieciskās darbības sācējiem.  VID mājaslapā ir informatīvie un metodiskie materiāli par nodokļiem; ir informācija par nodokļu likumu aktuālajiem grozījumiem; par virkni likumu ir sagatavoti video. Par nodokļiem konsultācijas sniedz arī nodokļu un grāmatvedības pakalpojumu uzņēmumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas