E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1067
Lasīšanai: 2 minūtes

Par darbinieka aizvietošanu atbild darba devējs

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2012
katrina

Kurš atbildīgs valsts izglitibas iestādē, par aizvietošanu, ja darbinieks atrodas uz slimibas lapas.Darba devējs vai darba ņēmejs?kuram jāmeklē aizvietotājs?

A
atbild:
26. martā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Ja kāds darbinieks ir saslimis, devies atvaļinājumā vai nav darbā cita iemesla dēļ, bet viņa pienākumi kādam jāizpilda, darba devējam jāmeklē situācijas risinājums.

Parasti darba devējs piedāvā aizvietot kolēģi kādam no jau esošajiem darbiniekiem. Tomēr darba devējs nedrīkst vienpersoniski noteikt, ka darbiniekam ir obligāti jāveic papildu darbs. Tas darbiniekam jādara vien tad, ja viņš tam piekritis, jau parakstot darba līgumu vai koplīgumu. 

Tas nozīmē, ka pēc būtības papilddarbs ir pieļaujams tikai tad, kad par tā samaksas apmēru darba devējs un darbinieks ir vienojušies rakstveidā. Piemēram, Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14.pants "Vispārējās piemaksas" paredz, ka amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 20 procentu apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku), pilda vakanta amata (dienesta, darba) pienākumus vai papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pilda vēl citus pienākumus.

Tomēr darba devējs var nonākt situācijā, kad neviens no esošajiem darbiniekiem kolēģi aizvietot nevēlas, un tad darba devējam jāmeklē cits risinājums, piemēram, jāmeklē kāds jauns darbinieks, ko pieņemt darbā uz noteiktu laiku, kā tas arī ir pieļaujams saskaņā ar Darba likuma 44.panta pirmās daļas 3.punkta nosacījumiem.

Papildu informācijai LV portāla skaidrojums:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas