E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10484
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā noteikt elektrolīnijas aizņemto platību un maksas apmēru

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2016
Ģirts Melderis

Labdien, vai Civillikuma trešās daļas "Lietu tiesības" jaunās trešās A nodaļas "Apbūves tiesība" normas par apbūves tiesību līguma slēgšanu ar zemes īpašnieku un maksas noteikšanu par šo tiesību izmantošanu attiecas arī uz maģistrālo elektropārvades līniju ierīkošanu, jo elektrolīnijas ir likumā minētās inženierbūves? Kā noteikt elektrolīnijas aizņemto platību un maksas apmēru?

A
atbild:
25. oktobrī, 2016

Vēršam uzmanību uz to, apbūves tiesība ir ar līgumu piešķirta mantojama un atsavināma lietu tiesība celt un lietot uz svešas zemes gabala nedzīvojamo ēku vai inženierbūvi kā īpašniekam šīs tiesības spēkā esamības laikā. Tātad apbūves tiesības gadījumā zemes īpašnieka nekustamā īpašuma lietošanas tiesības tiek aprobežotas uz līguma pamata.

Savukārt maģistrālas elektropārvades līnijas ir energoapgādes komersantam piederoša vai tā lietošanā esoša manta, kuru tas tieši izmanto energoapgādei

Savukārt energoapgādes komersantu objektu ierīkošanas kārtību noteic Enerģētikas likums. Saskaņā ar minētā likuma 19. panta pirmo daļu jaunu energoapgādes komersantu objektu ierīkošanai energoapgādes komersantam ir tiesības izmantot jebkuru zemi, atlīdzinot nekustamā īpašuma īpašniekam zaudējumus, kas tieši saistīti ar jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu vai esošo objektu ekspluatācijas un remonta nodrošināšanu. Līdz ar to maģistrālas elektropārvades līnijas ierīkošana, ekspluatācija un remonta nodrošināšana ir uzskatāma par zemes īpašnieka nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu uz likuma pamata. Tādējādi Civillikuma normas par apbūves tiesību nav piemērojamas attiecībā uz maģistrālas elektropārvades līniju un citu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu uz svešas zemes.

Attiecībā uz jautājumu, kā noteikt elektrolīnijas aizņemto platību un maksas apmēru, paskaidrojam, ka atbilstoši Aizsargjoslu likuma 16. pantam gar visu veidu un jebkuras piederības elektriskajiem tīkliem, to iekārtām un būvēm tiek noteiktas aizsargjoslaslai nodrošinātu elektrisko tīklu, to iekārtu un būvju ekspluatāciju un drošību. Saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 35. panta devīto daļu tāda objekta īpašnieks vai valdītājs, kuram noteikta aizsargjosla, izmanto šo aizsargjoslu, nemaksājot atlīdzību par nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu. Tomēr šis nosacījums neierobežo nekustamā īpašuma īpašnieka, valdītāja vai lietotāja tiesības prasīt viņam radīto tiešo zaudējumu atlīdzību. Savukārt metodika, pēc kuras nosaka aizsargjoslu gar elektriskajiem tīkliem, ir apstiprināta ar Ministru kabineta 2006. gada 5. decembra noteikumiem Nr. 982 “Enerģētikas infrastruktūras objektu aizsargjoslu noteikšanas metodika”. Minēto metodiku izstrādāja Ekonomikas  ministrija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas