E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10443
Lasīšanai: 3 minūtes

Skolotāji bez kvalifikācijas dokumentiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2016
Elvīra

Labdien! Vai direktores vietniece (skolā) var noteikt darba slodzi, ja viņai nepatīk tas darbinieks? Darbiniekam ir kvalifikācijas dokumenti. Kā rīkoties, ja citi darbinieki strādā bez kvalifikācijas dokumentiem? Vai IZM ir darbinieki, kas tieši pārbauda šos dokumentus un stundu sadalījumu? Regulāri, brauc pārbaudes, bet rezultāts nemainīgs? Kur griezties? Paldies par palīdzību!

A
atbild:
14. oktobrī, 2016
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā eksperte

Atbilstoši Izglītības likuma 30. pantā noteiktajam par izglītības iestādes darbu darbību un tās rezultātiem, par šā likuma un citu izglītības iestādes darbību reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī par intelektuālo, finanšu un materiālo līdzekļu racionālu izmantošanu atbild izglītības iestādes vadītājs – skolas direktors. Viņš ir atbildīgs arī par pedagogu tarifikāciju (slodžu veidošanu).

Kā darba devējs skolas direktors dibina darba tiesiskās attiecības ar pedagogiem, tādēļ gan pieņemot darbā pedagogu, gan darba gaitā viņam jāpārliecinās, ka visiem skolas pedagogiem ir atbilstoša kvalifikācija. Izglītības kvalitātes valsts dienests pirms licences izsniegšanas izglītības programmai pārbauda dokumentus par šajā programmā iesaistīto pedagogu izglītību un profesionālo kvalifikāciju. Tāpat pedagogu izglītības un profesionālās kvalifikācijas, kā arī profesionālās kompetences pilnveides (tajā skaitā bērnu tiesību aizsardzības jomā un audzināšanas jautājumos) atbilstība normatīvo aktu prasībām ir viens no izglītības kvalitātes novērtēšanas kritērijiem izglītības iestādes un izglītības programmas akreditācijas procesā. Ar izglītības un profesionālās kvalifikācijas dokumentiem Izglītības kvalitātes valsts dienests iepazīstas arī, veicot pārbaudi skolā iesnieguma izskatīšanas gaitā.

Jautājumi par pedagogu tarifikāciju vispirms būtu jāuzdod skolas direktoram vai izglītības iestādes dibinātājam. Ja skaidrību rast neizdodas, var vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā. Izglītības kvalitātes valsts dienestam var lūgt arī skaidrojumu par pedagogu izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību normatīvajiem aktiem konkrētā izglītības iestādē. Savukārt ar jautājumiem par iespējamiem darba tiesību pārkāpumiem izglītības iestādē jāvēršas Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas