E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10415
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par reģistrēšanos VID PVN maksātāju reģistrā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2016
Dace

Labdien! Esmu saimnieciskās darbības veicēja (INN nodokļa maksātājs), rokdarbniece. Savā darbībā vēlētos izmantot reklāmu Google un Facebook, bet internetā dažādos portālos izlasīju, ka tad ir jākļūst par PVN maksātāju. Vai tiešām šajā gadījumā man nepieciešams reģistrēties par PVN maksātāju, ja mans apgrozījums gadā nepārsniedz pat 1000 eiro, un reklāmai esmu paredzējusi iztērēt ne vairāk kā 50 eiro? Kā arī vēlējos pajautāt par interneta platformas etsy.com izmantošanu. Jo šī platforma arī prasa 3,5 procentus no pārdoto izstrādājumu vērtības. Vai arī visiem rokdarbniekiem, kas pārdod savus izstrādājumus etsy.com, ir jāreģistrējas par PVN maksātājiem? Paldies!

A
atbild:
10. oktobrī, 2016

Nodokļa maksātājs ir persona, kura patstāvīgi jebkurā vietā veic jebkuru saimniecisko darbību neatkarīgi no šīs darbības mērķa vai rezultāta (Pievienotās vērtības nodokļa likuma (turpmāk – likums) 3. pants).  

Nodokļa maksātājs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā, pirms tas saņem tādus pakalpojumus iekšzemē, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu (likuma 55. panta pirmās daļas 2. punkts).

Nodokļa maksātājs ir tiesīgs nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 50 000 eiro (likuma 59. panta pirmā daļa). Vienlaikus iepriekš minēto slieksni nepiemēro, ja nodokļa maksātājs no citas dalībvalsts vai no jebkuras trešās valsts vai trešās teritorijas personas, kas neveic saimniecisko darbību iekšzemē, saņem pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu (likuma 59. panta sestā daļa).

Tādējādi, ja nodokļa maksātājs - saimnieciskās darbības veicējs (rokdarbnieks) – saņem elektroniski sniegtus reklāmas pakalpojumus no Facebook.com, Google.com vai jebkura cita citas dalībvalsts vai trešās valsts nodokļa maksātāja, tad tam pirms pakalpojuma saņemšanas ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā neatkarīgi no darījuma vērtības.

Plašāka informācija par iespējām reģistrēties PVN maksātāju reģistrā pieejama VID mājaslapas sadaļā “Nodokļi/Pievienotās vērtības nodoklis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas