E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10397
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par darbinieka uzteikuma atsaukšanu lemj darba devējs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2016
Andris

Labdien! Iesniedzu darbā atlūgumu, ka vēlos pārtraukt darba attiecības veselības problēmu dēļ. Par cik darbu tajā brīdī nevarēju veikt, izņēmu slimības lapu. Esot jau uz B lapas, uzzināju, ka darba devējs nav pārtraucis ar mani darba attiecības mēneša laikā. Manas slimības laikā manam amatam (kurā bija vairāki pienākumi) ir noņemti konkrēti tie pienākumi, kuru dēļ nevarēju veikt darbu, manas slimības laikā cilvēkam, kurš aizstāj mani, tika izveidots jauns amata nosaukums. Par cik darba devējs ar mani mēneša laikā darba attiecības neizbeidza (pie tam vēlas, lai atgriežoties rakstu jaunu atlūgumu, jo iepriekšējam neesot juridiska spēka), es vēlos turpināt darba attiecības, jo man tam nav vairs šķēršļu.

A
atbild:
26. septembrī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka uzteikuma (atlūguma) iesniegšanas  tiesības  ir regulētas Darba likuma 100. pantā. Tās paredz, ka Jums kā darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

No tā izriet, ka, esot uz slimības lapas, Jums bija rakstveidā darba devējam jādara zināms, ka uzteikuma termiņā slimības laiks pēc Jūsu vēlēšanās netiek ietverts. Ja tas netika izdarīts, tad darba devējam nebija pamata darba attiecības ar Jums nepārtraukt. No jautājumā norādītā apraksta arī nav saprotams, kas liek pieņemt, ka darba attiecības ar Jums nav pārtrauktas likumā noteiktajā kārtībā.

Diemžēl atbilstoši Darba likumam darbinieka tiesības atsaukt uzteikumu nosaka darba devējs, ja šādas tiesības nav noteiktas darba koplīgumā vai darba līgumā. Proti, atsaukt savu uzteikumu Jums vienpersoniski nav tiesību.

Jānorāda, ka pretēji pieņēmumiem, darbiniekam nav izdevīgi iesniegt uzteikumu, pamatojot aiziešanu no darba ar veselības stāvokli. Lai vienotos par darba attiecību izbeigšanu veselības stāvokļa dēļ, Jums jāvēršas pie darba devēja, iesniedzot ārsta atzinumu un nerakstot darbinieka uzteikumu. Ja darba līgumu uzsaka darba devējs, pamatojoties uz 101. panta pirmās daļas  7. punktu - darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums,  darba devējam ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts.

Atlaišanas pabalsta apmērs ir saistāms ar konkrētajā darbavietā nostrādāto laiku:

1) viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;

2) divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 5 līdz 10 gadus;

3) triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;

4) četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Ja darba attiecības tiek pārtrauktas, pamatojoties uz DL 114. pantu – pusēm vienojoties, darbiniekam ir tiesības pretendēt uz bezdarbnieka pabalsta saņemšanu no pirmās dienas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas