E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10262
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Bezdarbnieka statuss, ja saimnieciskās darbības veicējs nav sociāli apdrošināts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2016
Māris

Esmu bezdarbnieks un vēlos reģistrēties kā pašnodarbinātais. Sakiet, kas man jāievēro, lai nezaudētu bezdarbnieka statusu un attiecīgi arī pabalstu?

A
atbild:
05. septembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura    nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); meklē darbu; ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās.

Fiziska persona reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājs – saimnieciskās darbības veicējs, norādot jomu, kurā veiks saimniecisko darbību.

Saimnieciskās darbības veicēju uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē. Ja mēnesī ir gūti ienākumi vismaz 370 eiro mēnesī (šogad), tad kā pašnodarbinātajam ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Ja ienākumi nesasniedz šo Ministru kabineta noteikto ienākumu minimālo summu, līdz ar to netiek maksātas sociālās iemaksas, var saglabāt bezdarbnieka statusu un attiecīgi arī pabalstu.

Savukārt, ja pašnodarbinātais veic saimniecisku darbību (gūst ienākumus) un ir sociāli apdrošināts, bezdarbnieka statusu viņš zaudē.

Bezdarbnieka statusā cilvēkam ir jāpilda Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā paredzētie pienākumi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas