E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10069
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Cilvēkam ar invaliditāti pensijas vecumā piešķir vecuma pensiju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2016
Linta

Paskaidrojiet, lūdzu, vai manis aprakstītajā situācijā manai mātei pensionārei ir izredzes saņemt gan valsts pensiju, gan pabalstu par invaliditāti. Viņas veselības stāvoklis dod viņai tiesības iegūt 1. grupas invaliditāti, taču es izlasīju vienā forumā, ka cilvēkiem ar invaliditāti, kuri saņem vecuma valsts pensiju, maksā vai nu pensiju, vai pabalstu, kurš ir lielāks. Sakiet, lūdzu, ja manai mātei rīdziniecei tiks piešķirta invaliditāte, vai viņai maksās gan pensiju, kura ir mazliet vairāk par 200 eiro, gan invaliditātes pabalstu?

A
atbild:
15. augustā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja invaliditātes pensija piešķirta pirms vēl nav tiesību uz vecuma pensiju, tad, sasniedzot pensijas vecumu, nemaksā  invaliditātes pensiju, bet vecuma pensiju. Vecuma pensiju maksā ne mazākā apmērā, kāda bijusi invaliditātes pensija. Abas pensijas nemaksā, tas ir – tās nesummē.

Nav īsti saprotams, par kādu pabalstu Jūs interesējaties. Ja runa ir par pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, tad to piešķir personai, kura atzīta par invalīdu un kurai sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem nepieciešama īpaša kopšana. Atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Pabalsta apmērs - 213,43 eiro - noteikts Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr. 1608 "Noteikumi par pabalsta apmēru invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību".

Kopšanas pabalstu piešķir un izmaksā cilvēkam ar invaliditāti, nevis viņa kopējam. Ja cilvēkam tiek piešķirts pabalsts, tas neierobežo pensijas saņemšanu.

Ja ir kādas neskaidrības saistībā ar pensiju un pabalstu, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas