DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Eiropas Savienībai steidzami jāpieņem lēmums par Eiropas Miera mehānisma līdzekļu izmantošanu Ukrainas atbalstam

FOTO: Eiropas Savienība

2024. gada 24. septembrī Briselē, Beļģijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes sanāksmē, kuras laikā tika sagatavota 17.18. oktobra Eiropadomes sanāksme. 

Oktobra Eiropadomes sagatavošanas sadaļā tika pārrunāta militārā, finansiālā un energoresursu atbalsta sniegšana Ukrainai, tostarp, lai palīdzētu tai sagatavoties ziemas sezonai. Parlamentārā sekretāre uzsvēra nepieciešamību atbalstīt Ukrainas enerģētikas sektoru un ātri pieņemt lēmumu par Krievijas aktīvu peļņas izmantošanu aizdevumam Ukrainai, kā arī, reaģējot uz bijušā Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi (Mario Draghi) izvērtējumu, apliecināja atbalstu līderu diskusijai par ES konkurētspēju.

Sanāksmē tika sniegta informācija par Ungārijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm. Latvija uzsvēra, ka, neraugoties uz virkni būtisku elementu Ungārijas prezidentūras prioritātēs, tajā trūkst svarīgākais – fokuss uz tālāku, plašu atbalstu Ukrainai. Savā uzrunā parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka nepieciešams steidzami pieņemt lēmumu par Eiropas Miera mehānisma līdzekļu izmantošanu Ukrainas atbalstam. Akcentējot Latvijas prioritātes, parlamentārā sekretāre norādīja, ka ES konkurētspējas veicināšanai ir svarīgi stiprināt ES vienoto tirgu, nodrošinot tā pilnvērtīgu funkcionēšanu.

Dalībvalstu pārstāvju arī apmainījās viedokļiem par Eiropas Komisijas ikgadējo ziņojumu par tiesiskuma situāciju ES. D. Melbārde uzsvēra atbalstu tiesiskuma ziņojumu procesam. Vienlaikus tika akcentēta pilsoniskās sabiedrības iesaiste tā izstrādes procesā, aicinot dalībvalstīs piešķirt plašāku lomu tiesiskuma dialogā pilsoniskajai sabiedrībai un tās situācijai. Tāpat tika skatīta tiesiskuma situācija četrās ES kandidātvalstīs  Albānijā, Ziemeļmaķedonijā, Melnkalnē un Serbijā. Latvijai ir svarīgi, ka kandidātvalstis tiek iesaistītas tiesiskuma ziņojuma procesā, nodrošinot to saskaņotību ar ES standartiem tiesiskuma jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI