DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozare aicina sarunu festivālā “Lampa” apmeklēt “Drošo telti” un diskutēt par aizsardzības aktualitātēm

No 9. līdz 10. jūnijam aizsardzības nozares vadība un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji piedalīsies sarunu festivālā “Lampa” Cēsīs, kur Aizsardzības ministrijas “Drošajā teltī” notiks diskusijas par aizsardzības nozares tēmām un aktualitātēm.

Piektdien, 9. jūnijā, pirms aktivitāšu sākuma “Drošajā teltī” aizsardzības ministre Ināra Mūrniece Cēsu izstāžu namā (Pils laukumā 3) pārrunās aizsardzības nozares aktualitātes ar Latvijas skolēniem un studentiem. Tāpat klātesošajiem jauniešiem būs iespēja intervēt ministri un uzdot jautājumus.

Savukārt 9. jūnijā no pulksten 15.00 aktivitātes “Drošajā teltī” atklās žurnālists un zemessargs Gustavs Terzens ar diskusiju “Sieviete mūsdienu armijā”, kurā ar savu pieredzi dienestā dalīsies Zemessardzes 27. kājinieku bataljona civilmilitārās sadarbības speciāliste Solveiga Leitlande, Jaunā Rīgas teātra aktrise Marija Linarte, Nodrošinājuma pavēlniecības 3. reģionālā nodrošinājuma centra Medicīniskās aprūpes centra Ārstniecības nodaļas vecākā ārsta palīdze Mairita Birzgale, kā arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes inženieru rotas komandiere kapteine Daiga Ilmaste.

No pulksten 16.30 aizsardzības nozares ziņu portāla “Sargs.lv” redaktora Kārļa Roķa vadībā norisināsies diskusija “Visaptveroša valsts aizsardzība: ko armija nedarīs?”, kurā piedalīsies Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns, SIA “Latvijas Mobilais telefons” viceprezidents mārketinga un biznesa attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošā pētniece Ieva Bērziņa.

Pirmās dienas noslēgumā pulksten 18.00 Latvijas Radio 1 raidījumu vadītājs Aidis Tomsons kopā ar aizsardzības ministri Ināru Mūrnieci, Latvijas Universitātes pētnieku Māri Kūli, sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” dibinātāju un vadītāju Arni Kaktiņu un sabiedrības “Mediju tilts” direktoru Filipu Rajevski diskutēs par vērtībām kā drošības izaicinājumiem patērētāju kultūrā, kā arī sabiedrības gatavību aizsargāt savu valsti.

Sestdien, 10. jūnijā, no pulksten 12.00 “Drošajā teltī” Jaunsardzes centra pārstāvji festivāla apmeklētājiem sniegs padomus un praktisku pamācību par to, kā neapjukt krīzes situācijās, lai spētu palīdzēt sev un tuviniekiem. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku profesionāļi medicīnas jomā sniegs praktisku ieskatu militārajā medicīnā, demonstrējot, kā sniegt pirmo palīdzību īpaši smagu traumu gadījumā.

Savukārt pulksten 13.30 sāksies diskusija par valsts aizsardzības dienestu, kurā Solveigas Leitlandes vadībā Aizsardzības ministrijas Aizsardzības plānošanas un analīzes departamenta Struktūras un militārā personāla attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Liene Liepiņa, Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas galvenais virsseržants Aigars Kūms, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners, kā arī Latvijas Studentu apvienības prezidente Liene Levada diskutēs par to, kas ir valsts aizsardzības dienests, kāpēc tas ir nepieciešams un citiem būtiskiem ar valsts aizsardzības dienestu saistītiem jautājumiem.

Dienas turpinājumā no pulksten 15.00 politologs Andis Kudors kopā ar Aizsardzības ministrijas Politikas direktoru Rolandu Heniņu, Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieku Mārtiņu Varguli un LTV žurnālistu Gintu Amoliņu diskutēs par Krievijas iespējamajiem nākotnes scenārijiem un to ietekmi uz Latvijas un pasaules drošību.

Festivāla noslēgumā no pulksten 16.30 vēsturnieka un Latvijas Kara muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Mārtiņa Mitenberga vadībā notiks diskusija par Latvijas leģionāriem “Latviešu leģionam – 80. Par ko cīnījās leģionāri?”. Sarunā piedalīsies Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis, Latvijas Kara muzeja direktore Kristīne Skrīvere, Daugavas Vanagu priekšnieks Aivars Sinka un vēsturnieks Edgars Engīzers, kas stāstīs par mītiem un patiesībām, kas saistīti ar Otrā pasaules kara leģionāriem.

9. un 10. jūnijā “Drošās telts” diskusiju laikā pie telts būs pieejama militārās tehnikas izstāde. Festivāla dalībniekiem būs iespēja tuvumā apskatīt Patria 6x6 bruņumašīnu, kā arī būs apskatāmi NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas Spānijas un Čehijas bruņoto spēku karavīru augstas mobilitātes taktiskie militārie transportlīdzekļi VAMTAC ST5, VAMTAC CERVUS un IVECO LMV.

 “Drošās telts” diskusijām 9. jūnijā pulksten 15.00, 16.30 un 18.00, kā arī 10. jūnijā pulksten 13.30 un 15.00 varēs sekot līdzi tiešsaistē Nacionālo bruņoto spēku “YouTube” kanālā “Latvijas armija”, kā arī Aizsardzības ministrijas un Latvijas armijas kontos sociālajā tīklā “Facebook”.

Festivāls “Lampa” ir liela mēroga iniciatīva, atvērta platforma, kuras saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi indivīdi, kopīgiem spēkiem radot vietu, kur brīvā, nepiespiestā gaisotnē apmainīties ar viedokļiem, un cieņpilnā veidā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām. Ieeja festivālā ir bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI