DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Denacionalizēto namu īrniekiem paplašinātas iespējas saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā

Rīgas pašvaldība paplašinājusi denacionalizēto namu īrnieku loku, kuri var saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, paredz trešdien, 7. jūnijā, spēkā stājušies Rīgas domes saistošie noteikumi.

Lai šo namu īrnieki varētu pretendēt uz palīdzības saņemšanu dzīvokļa jautājumu risināšanai - palīdzības saņemšanai dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmām kārtām vai vienreizēja dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta saņemšanai, tiek ņemts vērā personas (ģimenes), pēdējo trīs mēnešu vidējo ienākumu līmenis pēc nodokļu nomaksas.

No 7. jūnija minētās palīdzības saņemšanai denacionalizētā nama īrnieki var pretendēt:

  • vienīgā persona mājsaimniecībā, ja tās vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 600 eiro mēnesī (iepriekš šis slieksnis bija 500 eiro);
  • ģimene no divām vai vairāk personām – 500 eiro vienai personai mājsaimniecībā un kuru naudas līdzekļu uzkrājumi nepārsniedz piecu mēnešu minimālās darba algas apmēru (iepriekš šis slieksnis bija 400 eiro).

Personas (ģimenes) faktiskajai situācijai jāatbilst arī pārējiem normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem, lai pretendētu iepriekšminētās palīdzības saņemšanai.

Latvijas valsts un Rīgas pašvaldība savos 2023. gada budžetos ir piešķīrusi finansējumu vienreizēja dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu izmaksām denacionalizēto namu īrniekiem.

Denacionalizēto namu īrniekiem, kuri vēlas pretendēt iepriekšminētās palīdzības saņemšanai, ar iesniegumu un nepieciešamajiem dokumentiem jāvēršas Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā (tālrunis informācijas saņemšanai 674 747 00). Iesniegumu veidlapas izvēlētajam palīdzības saņemšanas veidam pieejamas departamenta interneta vietnē https://mvd.riga.lv/pakalpojumi/ “Veidlapas pašvaldības dzīvokļu jautājumos”.

Lēmumu par personas (ģimenes) ienākumu atbilstību iepriekšminētajiem nosacījumiem pieņem Rīgas Sociālais dienests (tālrunis informācijas saņemšanai 671 050 48).

Denacionalizēto namu īrniekus, kuri vēlas saņemt vienreizēju dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu, lai to izmantotu kā samaksu dzīvojamās telpas vai zemes īpašuma ar apbūves tiesībām iegādei, vai dzīvojamās telpas īres maksas priekšapmaksai, noslēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu uz laiku, kas nav mazāks par desmit gadiem un ar ierakstīšanu zemesgrāmatā, aicināti neatlikt šī jautājuma risināšanu uz gada beigām, jo nepieciešamo dokumentu noformēšana pabalsta saņemšanai aizņem zināmu laiku.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju, valsts budžetā nav paredzēts turpināt līdzfinansējumu denacionalizēto namu īrnieku pabalstu izmaksai 2024. gadā. Līdz ar to pastāv varbūtība, ka arī Rīgas pašvaldība nākamā gada budžetā nepiešķirs finansējumu minēto pabalstu izmaksām.

Rīgas dome 2023. gada 31. maijā pieņēma saistošos noteikumus Nr. 202 “Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 141 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas stājās likumīgā spēkā 2023. gada 7.jūnijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI