DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policijas darbinieki piedalās starptautiskās apmācībās par vides noziegumu apkarošanu

No šī gada 30. maija līdz 2024. gada februārim Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) kopā ar Norvēģijas Nacionālās ekonomisko un vides noziegumu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas iestādi (ØKOKRIM) ir uzsākuši tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku izglītošanu vides noziegumu apkarošanas jomā. Pieredzes apmaiņas un apmācību vizītes norisinās Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros, un tajās Latvijas delegāciju pārstāvēs amatpersonas no Valsts policijas, Valsts vides dienesta, Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas Republikas prokuratūras un Valsts robežsardzes.

Apmācības tika atklātas ar Norvēģijas pārstāvju vizīti Latvijā, kas norisinājās no 30. līdz 31. maijam. Vizītes pirmajā dienā dalībnieki tika iepazīstināti ar projekta galvenajiem mērķiem, pamatprincipiem un plānotajiem rezultātiem. Tika apskatīta Latvijas pārstāvēto institūciju līdzšinējā prakse, to kompetences, darbības sfēras un iespējas cīņā ar vides noziegumiem. Īpaša uzmanība tika veltīta tiesiskajiem regulējumiem. Otrajā vizītes dienā Norvēģijas pārstāvji kopā ar ENAP pārstāvjiem devās uz Bolderājas ostu, kur klātienē Valsts robežsardzes pārstāvji iepazīstināja ar saviem resursiem un iespējām. Tālāk pārstāvji devās uz SIA “Getliņi EKO”, lai izzinātu esošās situācijas novērtējumu atkritumu apsaimniekošanas jomā Latvijā. Norvēģijas pārstāvji vizītes beigās atzina, ka ir gūts vērtīgs informācijas apjoms un priekštats turpmāko aktivitāšu un apmācību satura veidošanai. Jau nākamajā apmācību reizē Latvijas delegācija dosies pieredzes apmaiņas braucienā uz ØKOKRIM, Norvēģijā. 

Apmācību kursi norisināsies katru mēnesi par citu ar vides noziegumiem saistītu tēmu. Divās pilnās apmācību dienās jomas profesionāļi tiksies, lai dalītos pieredzē par jaunākajām metodēm un tendencēm noziegumu apkarošanā. Katrā reizē tiek plānots apmācīt līdz desmit darbiniekiem no dažādām tiesībaizsardzības iestādēm.

Vairākās nodarbībās tiks apskatītas tādas aktuālas tēmas kā atkritumu nelegāla izmešana, ekspluatācija un apsaimniekošana, vides piesārņojums, dabas resursu bojāšana, dzīvnieku labturības noziegumi, kā arī zivsaimniecības un akvakultūras noziegumi, piemēram, elektrozvejas ierīču nelikumīga pielietošana. Apmācības sniegs lielu pienesumu darbinieku izglītošanā par vides noziegumu efektīvāku novēršanu un apkarošanu, kā arī ļaus stiprināt savstarpējo sadarbību.

Šīs apmācības šobrīd tiek organizētas kā pilotprojekts ar mērķi nākotnē to attīstīt kā sadarbības projektu starp Norvēģiju un visām Baltijas valstīm, tādejādi stiprinot savstarpējo sadarbību, pieredzes apmaiņu un inovatīvu risinājumu ieviešanu vides noziegumu apkarošanas jomā. 

Apmācības par vides noziegumu un ekonomisko noziegumu apkarošanas jautājumiem norisināsies Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI