DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Valsts augstskolām un zinātniskajiem institūtiem tiks piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums projektu īstenošanai

Vakar, 23. maijā, Ministru kabinets (MK) atbalstīja grozījumus noteikumos Nr. 421 "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas", paredzot sistēmisku valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas pieeju valsts dibināto augstskolu un valsts dibināto zinātnisko institūciju dalībai dažādos starptautiskos projektos.

Lai risinātu globālos sabiedrības izaicinājumus un sniegtu ieguldījumu Eiropas Savienības (ES) politikas prioritāšu īstenošanā, līdztekus ES pētniecības un inovācijas programmai “Apvārsnis Eiropa” arī citās ES programmās ir pieaugusi pētniecības, digitālo risinājumu un izglītības nozīme. Projektu mērķis ir veicināt pētniecības rezultātu, inovāciju un zināšanu pārnesi uz konkrētajām tautsaimniecības nozarēm, kā arī sniegt atbalstu politikas ieviešanas spēju stiprināšanai ES un nacionālā līmenī. Latvijas augstskolas un zinātniskie institūti aktīvi iesaistās Eiropas līmeņa projektu konkursos, gūstot arī uzvaras un kļūstot par projektu ieviesējiem. Pēc konkursu nosacījumiem šādos projektos ir jānodrošina arī nacionālais līdzfinansējums, tomēr augstskolu un institūtu rīcībā šādu brīvu līdzekļu nav.

Ieviestie grozījumi paredz, ka valsts dibinātai augstskolai vai valsts / valsts augstskolas dibinātam zinātniskajam institūtam var piešķirt valsts budžeta līdzfinansējumu projektu īstenošanai ES programmās “Digitālā Eiropa”, “Erasmus+”, “Radošā Eiropa”, “ES – veselībai” vai “Nordplus”. Tas iespējams, ja projektos plānotās darbības nav ar saimniecisku raksturu, projekti ir Latvijai nozīmīgi un ir pieņemts attiecīgs MK lēmums.

Šāds risinājums dod iespēju atbalstīt kvalitatīvus un uz nozaru vajadzību risināšanu vērstus valsts nozīmes projektus, kas sniedz ieguldījumu ekonomikas zaļajā un digitālajā pārejā, veselības sistēmas uzlabošanā,  Latvijas augstākās izglītības konkurētspējas palielināšanā un kultūras nozares attīstībā, kā arī sniedz iespēju sadarbības stiprināšanai starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm, pilnveidojot izglītības sistēmu un ieviešot tajā jauninājumus. Tā ir arī iespēja sasniegt izvirzīto mērķi par ieguldījumiem pētniecībā un attīstībā 1,5 % apmērā no IKP, kā arī kvalitatīvu projektu veidā atgūt līdzekļus Latvijas attīstībai no mūsu pašu iemaksām ES budžetā.

Projekts paredz laika posmā no 2023. līdz 2025. gadam piešķirt augstskolām un zinātniskajiem institūtiem līdzfinansējumu projektiem 2 milj. eiro apmērā. Tas savukārt ļaus piesaistīt no ES budžeta vairāk nekā 4,2 milj. eiro projektu īstenošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI