DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ukrainas pašvaldību pārstāvju delegācija ieradīsies Latvijā mācību vizītē

Latvijas Pašvaldību savienības īstenotā projekta “Uzticības tilti”  ietvaros no 8. līdz 12. maijam Latvijā mācību vizītē uzturēsies triju Ukrainas pašvaldību pārstāvju delegācija. 8. maijā Rīgā delegācijas pārstāvji piedalīsies  Latvijas – Ukrainas pašvaldību solidaritātes forumā “Pirms…”, kas notiks Eiropas Savienības mājā. Vizītes ietvaros delegācija tiksies arī ar Ukrainas vēstniecības Latvijas Republikā, Latvijas Pašvaldību savienības un Rīgas domes pārstāvjiem. Savukārt 10. – 11. maijā Ukrainas pašvaldību pārstāvji iepazīsies ar savu sadarbības pašvaldību Latvijā labās prakses pieredzi ilgtspējīgā pašvaldību attīstībā.

Tā, piemēram, Koropas pašvaldības (Ukraina) pārstāvji Gulbenes novada pašvaldībā uzzinās par pašvaldības sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem, kā arī tiksies ar uzņēmējiem, kas strādā kokapstrādes un lauksaimniecības jomās. Savukārt Čuhujivas pašvaldības (Ukraina) pārstāvji Kuldīgas novada pašvaldībā uzzinās par energoefektīvu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī iepazīsies ar Kuldīgas slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem. Novij Bilous pašvaldībai (Ukraina), kas dosies uz Ķekavas novada pašvaldību, būs iespēja apmainīties pieredzē par izglītības procesa veidošanu un skolēnu autobusu maršrutu veidošanu, kā arī jautājumos par ēku būvniecību un rekonstrukciju.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: “Esam gandarīti, ka varam kopīgi sniegt vērtīgu atbalstu Ukrainas pašvaldību atjaunošanā, un drošākas ikdienas radīšanā šī necilvēcīgā kara laikā. Arī Latvijas pašvaldības ir ieguvēji šīs sadarbības rezultātā, jo mēs paši varam daudz mācīties no Ukrainas pašvaldībām.”

Latvijas – Ukrainas pašvaldību solidaritātes forumā “Pirms…” 8. maijā būs iespēja dzirdēt Čuhujivas, Koropas un Novij Bilous pašvaldību pārstāvju stāstīto par to, kā viņi veidojuši savu pašvaldību ikdienu – pakalpojumu un iedzīvotāju labbūtības nodrošināšanu - kara laikā, vienlaikus, turpinot domāt par savu pašvaldību attīstību un vēloties sadarboties ar Latvijas pašvaldībām labās prakses pieredzes apmaiņai. Idejas kopīgiem projektiem varēs gūt Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāves Ineses Rimšānes prezentācijā par Erasmus+ programmas Sadarbības partnerībām. Foruma ietvaros notiks arī meistarklase - Spēja reaģēt neparedzamos apstākļos, vadot pārmaiņas ar aizrautību - izaugsmes treneres Aijas Iesalnieces vadībā.

Forumu atklās jaunais Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols, kurš savus pienākumus sāka pildīt maija sākumā. Atklāšanas vārdus teiks arī LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas pārstāvis, kā arī pārstāvji no Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes un Ukrainas Pilsētu asociācijas.

9. maijā ukraiņu delegācija viesosies Latvijas Pašvaldību savienībā, kur iepazīsies ar Latvijas pašvaldību sistēmu, pārvaldes principiem, un pašvaldību lomu atkritumu apsaimniekošanas organizēšanā, lai varētu labo praksi, idejas pārņemt un ieviest arī Ukrainas pašvaldībās. Delegācija tāpat apmeklēs Rīgas domi, kur tikšanās laikā uzzinās par digitālajiem risinājumiem pašvaldības administrācijas darbā un ilgtspējīgiem enerģētikas risinājumiem viedas pilsētas attīstībai.

Ukrainas pašvaldību delegācijas vizīti Latvijā organizē Latvijas Pašvaldību savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomi (CEMR), Ukrainas Pilsētu asociāciju (AUC) un programmu “U-LEAD ar Eiropu” (U-LEAD). Mācību vizītes Latvijas pašvaldībās organizē Gulbenes, Ķekavas un Kuldīgas novadu pašvaldības. Pasākumi notiek projekta “Uzticības tilti” ietvaros, kura mērķis ir veicināt Eiropas Savienības dalībvalstu pašvaldību sadarbību ar pašvaldībām Ukrainā un to savstarpējo zināšanu apmaiņu ilgtspējīgai attīstībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI