DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Notiks ekspertu diskusija “Kam vajadzīgs VAD karavīrs?”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 2.februārī, pulksten 14.00 notiks Aizsardzības ministrijas organizēta tiešsaistes diskusija “Kam vajadzīgs VAD karavīrs?”, kurā eksperti apspriedīs  nepieciešamību atjaunot valsts aizsardzības dienestu (VAD), kā arī diskutēs par tajā sagatavoto karavīru ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā.

Diskusijā piedalīsies Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers, kā arī aizsardzības jautājumiem veltītā bloga “Varabungas.lv” autors atvaļinātais Nacionālo bruņoto spēku kapteinis Mārtiņš Vērdiņš.

Diskusiju vadīs aizsardzības nozares ziņu portāla “Sargs.lv” redaktors Kārlis Roķis, un tā būs skatāma “Sargs.lv” un “Latvijas armijas” kontos sociālajā tīklā “Facebook”. Skatītāji aicināti uzdodot jautājumus tiešraides komentāru sadaļā.

Pirms nepilna gada sāktais Krievijas visaptverošais iebrukums Ukrainā lika Latvijai daudz straujāk attīstīt savas aizsardzības spējas, novirzot vairāk naudas jaunu ieroču sistēmu iegādei. Tomēr pat vismodernāko ieroču esamība bez sagatavota un apmācīta personāla neveicina Latvijas drošību. Kā pierādījusi pēdējo gadu statistika, rekrutēšanas apjomi profesionālajam militārajam dienestam nespēj nodrošināt Nacionālo bruņoto spēku prasības. Tālab, lai izpildītu valsts aizsardzības vajadzības, kā arī nodrošinātu pietiekamu rezerves karavīru daudzumu, no šā gada plānots atjaunot 11 mēnešus ilgu valsts aizsardzības dienestu.

Lai gan kopš Krievijas visaptverošā iebrukuma Ukrainā sabiedrības atbalsts valsts aizsardzības dienesta atjaunošanai ir augsts, aizvien daļā sabiedrības, domājot par militāro dienestu dominē maldīgi priekšstati un no padomju okupācijas perioda saglabājušies mīti un stereotipi.

Diskusijas laikā plānots noskaidrot – cik pamatoti vai maldīgi ir sabiedrībā valdošie priekšstati par valsts aizsardzības dienestu, kāda ir modernā karavīra loma kaujas laukā un kāpēc tieši valsts aizsardzības dienesta ieviešana ir pienācīga atbilde uz mūsdienu Latvijas drošības izaicinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI