DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Valsts prezidents: jāveido starptautisks tribunāls Krievijas agresijas nozieguma Ukrainā iztiesāšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

18. janvārī Davosā Valsts prezidents Egils Levits apmeklēja Ukrainas māju, kas izveidota, lai pievērstu uzmanību Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā. Valsts prezidents izteica līdzjūtību Ukrainas iekšlietu ministra Denisa Monacirska un pārējo upuru, kuri šorīt gāja bojā helikoptera avārijā Ukrainā, tuviniekiem.

Apmeklējuma laikā Valsts prezidents piedalījās sarunā par īpaša starptautiska tribunāla izveidi Krievijas agresijas Ukrainā izmeklēšanai. Valsts prezidents norādīja, ka šāds tribunāls, kas būtu kompetents izmeklēt un iztiesāt Krievijas valsts agresijas noziegumu Ukrainā, ir nepieciešams tāpēc, ka Ukraina un visa pasaule ir pelnījusi taisnīguma atjaunošanu.

“Nesodāmība par šādu noziegumu izdarīšanu ir nepieņemama, jo tas nozīmētu starptautisko tiesību standarta vājināšanu, kas patlaban aizliedz šādu agresīvu karu. Tādēļ ir nepieciešams izveidot īpašu tribunālu. Pie tam tas ir jādara bez liekas vilcināšanās. Vienota nostāja šajā jautājumā vispirms ir jāsasniedz Eiropas Savienības valstīm,” uzsvēra E. Levits.

Diskusijas dalībnieki arī atzīmēja, ka pēc kara Krievijai būs jāatlīdzina Ukrainai nodarītie zaudējumi un jāmaksā reparācijas. “Īpašais tribunāls kopā ar citiem starptautiskajiem partneriem varētu iekļauties starptautiskā mehānismā, kas noteiktu reparācijas. Īpašo tribunālu varētu izveidot uz ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas vai kādas citas starptautiskās organizācijas, vai līdzīgi domājošu valstu grupas pamata,” teica Valsts prezidents.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI