DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Līgatnes novada pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Vidzemes tiesas apgabala prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret bijušo Līgatnes novada pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekli par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kas izraisījusi smagas sekas – vairāk nekā 78 tūkst. eiro mantisko zaudējumu pašvaldības kapitālsabiedrībai. Tāpat KNAB bijušajai valsts amatpersonai inkriminē vairāk nekā 97 tūkst. eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka bijušais Līgatnes novada pašvaldības kapitālsabiedrības valdes loceklis vairāku gadu garumā ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un slēdza līgumus par pakalpojumiem ar diviem uzņēmumiem, kuros pats ir patiesā labuma guvējs un kuri kapitālsabiedrībai faktiski nesniedza pakalpojumus. Tādā veidā bijusī valsts amatpersona pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarīja mantisko zaudējumu 78 437,30 eiro apmērā.

Vienlaikus KNAB pirmstiesas izmeklēšanā ieguva pierādījumus, ka bijušais pašvaldības kapitālsabiedrības valdes loceklis noziedzīgo darbību rezultātā gūtos 97 290 eiro,  kas glabājās abu uzņēmumu bankas kontos, izlietoja savām vajadzībām.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2020. gada 12. augustā pēc Krimināllikuma 318. panta otrās daļas, taču pēc papildu informācijas iegūšanas tas tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 318.  panta trešās daļas un 195. panta trešās daļas, proti, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. KNAB, 11. janvārī nosūtot krimināllietas materiālus Vidzemes tiesas apgabala prokuratūrai, noslēdzis attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI