DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“LVM Zemes dzīles”: ilgtspējīgas industriālās būvniecības attīstības un klimata mērķu sasniegšanas pamatā ir sadarbība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

11. janvārī Rīgā, pie tirdzniecības centra “Origo”, tika atklāta industriālās būvniecības lielformāta brīvdabas izstāde “Gadsimta būves”. Viena no izstādē apskatāmā objekta – vērienīgā Ķekavas apvedceļa – būvniecībā izmantoti “LVM Zemes dzīles” minerālie materiāli. Izstādes atklāšanas laikā tika uzsvērts, ka ilgtspējīgai industriālās būvniecības attīstībai būtiska ir cieša pasūtītāju un resursu ieguves uzņēmēju sadarbība un kvalitatīvs dialogs konkurētspējīgas, atbildīgas un klimata mērķu sasniegšanu veicinošas ieguves nozares veidošanā.

Uzrunājot izstādes organizatorus, partnerus un apmeklētājus, “LVM Zemes dzīles” direktore Kristīne Ansone pauda gandarījumu par paveikto Latvijas industriālajā būvniecībā: ““LVM Zemes dzīles”, kā lielākajam resursu piegādātājam industriālajai būvniecībai, ir gandarījums būt daļai no tik nozīmīgas tautsaimniecības nozares un redzēt šos gan estētiski, gan funkcionāli nozīmīgos rezultātus. Tas liek arī domāt ilgtermiņā un uzņemties atbildību par industrijas konkurētspējas attīstību un Eiropas Zaļās vienošanās klimata mērķu sasniegšanu.  Ekonomikas transformācijas kursam, ko apņēmusies Latvija, un ilgtspējīgas industriālas stratēģijas īstenošanai ir nepieciešama piekļuve ilgtspējīgām izejvielām visā minerālo materiālu vērtības ķēdes ciklā no izpētes līdz rekultivācijai. Resursu ieguves procesiem jābūt caurskatāmiem un resursu kvalitātei – skaidri izsekojamai. Tikai cieši sadarbojoties atbildīgu lēmumu pieņemšanā par resursu pieejamības plānošanu un ilgtspējīgu resursu ieguves principu ievērošanu, mēs nodrošināsim izaugsmi šodien un labāku nākotni nākamajām paaudzēm, kas šīs būves izmantos. Nozares ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai aizvien nozīmīgāks kļūst sabiedrības atbalsts un izpratne par aktuālo.”

appo0958

Lai sabiedrība labāk izprastu apjomīgu un nozīmīgu ēku un būvju vērtību, biedrība “Building Design and Construction council” jau septīto gadu rīko ceļojošo izstādi. Izstādes stendos aplūkojami fotoattēli, kas rūpīgi atlasīti katram objektam, lai izceltu to estētiskās un funkcionālās vērtības, mērogu un kvalitāti. Starp projektiem ir veiksmes stāsti, pasaules mēroga inovācijas, privāto iniciatīvu piemēri, smalki restaurācijas darbi, universāla dizaina interjeri, apvienojot speciālistu zināšanas un rūpīgu darbu.

Izstādē var iepazīt vairākus  nozīmīgus projektus. Piemēram, Ķekavas apvedceļš, kas ir viens no vērienīgākajiem infrastruktūras projektiem visā Baltijā. “LVM Zemes dzīles” ir viens no nozīmīgākajiem resursu piegādātājiem projekta īstenošanai. “Ķekavas apvedceļš” ir pirmais Publiskās privātās partnerības projekts Latvijā. Tas tiks nodots ekspluatācijā 2023. gada nogalē, ar izbūvētām satiksmes joslām gandrīz 100 km kopgarumā. Nacionālais botāniskais dārzs 129 ha platībā atrodas Salaspilī. Tajā ir viena no lielākajām augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā – aptuveni 13 000 augu. Liepājas Karostas teritorija - viens no mūsdienu un vēstures sadzīvošanas piemēriem: jaunas rūpnīcas apjoms Karostā, kurā integrēts 19. gs. būves fragments. Āgenskalna tirgus - pilsētbūvniecisks kvartāls Pārdaugavas vidē, kas atdzīvināts ar lakoniskiem, neuzbāzīgiem, vēsturisko arhitektūru respektējošiem paņēmieniem. Sporta laukumā Mežs Valmierā pirmo reizi Latvijā augstā līmenī īstenota mūsdienīga izpratne par kvalitatīvu, inovatīvu ārtelpu.  Atjaunotā Smiltenes baznīca, Jaunā Ogres Centrālās bibliotēkas koka ēka, Brīvvalsts dārgumu nama atvēršana Rēzeknē, pārvada pār dzelzceļu Rīga–Skulte būvniecība un vēl citi objekti, kas apskatāmi izstādē pie tirdzniecības centra "Origo" Rīgā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI