DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstiprināti grozījumi atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un saules paneļu uzstādīšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 10. janvārī Ministru kabinetā apstiprināti Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātie grozījumi atbalsta programmā privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai, piešķirot papildu finansējumu 400 tūkstošu EUR apmērā programmas turpināšanai, kā arī precizējot atbalsta nosacījumus saules paneļu uzstādīšanai.

Ņemot vērā dzīvojamo māju īpašnieku lielo interesi energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanā un atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanā, EM rada iespēju līdz šim neizmantotos Valsts energoefektivitātes fonda līdzekļus 400 tūkstošu eiro apmērā piešķirt viena un divu dzīvokļu māju (privātmāju) energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai. Papildus piešķirtais finansējums ļaus tuvāko mēnešu laikā atbalstīt aptuveni 100 mājsaimniecības.

Vienlaikus atbalsta programmā svītrots nosacījums, ka pieslēgumā atļautā elektroenerģijas ražošanas jauda nepārsniedz 50 % no pieslēgumā atļautās maksimālās patēriņa slodzes. Veicot šīs izmaiņas atbalsta saņemšanas nosacījumos, rasts risinājums, ka privātmājām, kas, piemēram, plānotu uzstādīt saules paneļus ar jaudu 11,1 kW, atbalsta programmas dēļ nebūtu nepieciešams mainīt sistēmas pieslēgumu – līdz ar to nebūtu obligāti jāpāriet uz 3 fāžu 32A pieslēgumu.

Vienlaikus līdz ar apstiprinātajiem grozījumiem atbalsta programmā veikti vēl citi tehniski grozījumi. Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2021. gada 11. februāra noteikumos Nr. 103 "Noteikumi par atbalsta programmu viena dzīvokļa dzīvojamo māju un divu dzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai" var iepazīties Tiesību aktu portālā.

Kā zināms, 2021. gada 27. maijā tika uzsākta pieteikumu pieņemšana Altum īstenotajā atbalsta programmā energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu īstenošanai viena dzīvokļa dzīvojamās mājās, kuras ietvaros pēc savas mājas energoefektivitātes klases paaugstināšanas privātmāju īpašnieki varēja saņemt atbalstu. Privātmāju īpašnieku interese par atbalsta programmu bija ļoti liela – mēneša laikā jau tika rezervēts viss programmā pieejamais finansējums 2,37 miljoni eiro apmērā.

2022. gada 8. martā valdība apstiprināja Ekonomikas ministrijas rosinātos grozījumus atbalsta programmā, piešķirot papildu finansējumu 3,27 miljonu EUR apmērā programmas turpināšanai, paplašinot potenciālo atbalsta saņēmēju loku (piešķirot atbalstu ne tikai viena, bet arī divu dzīvokļu dzīvojamo māju īpašniekiem) un paredzot atbalstu arī saules paneļu uzstādīšanai privātmājās. Atkārtota pieteikumu pieņemšana tika uzsākta 2022. gada 27. aprīlī un norisinās vēl šobrīd.

Laika periodā no 2021. gada 27. maija līdz šim brīdim ALTUM iesniegti 1359 projekta pieteikumi par kopējo summu 4,89 milj. eiro, no kuriem 576 projekta pieteikumi energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai, savukārt  783 saules paneļu iegādei un uzstādīšanai. Privātmāju īpašnieku interese par atbalsta saņemšanu ir liela, un šobrīd rezervēti jau 98 % no kopējā programmas finansējuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI