DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Latvija pievienojas ES rekomendācijām ceļotājiem saistībā ar Covid-19 izplatību Ķīnā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reaģējot uz Covid-19 izplatību Ķīnā, ES dalībvalstis pieņēmušas rekomendācijas ceļotājiem, ko atbalsta arī Latvija. ES pieņemtajiem lēmumiem ir ieteikuma raksturs, valstij tie kļūst obligāti, kad regulējums iestrādāts katras valsts normatīvajā regulējumā.  

ES Veselības drošības komitejas sēdē gan aizvadītā gada nogalē, gan gada pirmajās dienās vērtēti riski un vienota pieeja, reaģējot uz Covid-19 situāciju Ķīnā. Sarunās uzsvērts, ka ES dalībvalstīm būtu jāapsver iespēja starptautiskajās lidostās izlases veidā ieviest uz ceļotājiem balstītu SARS-CoV-2 genoma uzraudzības programmu, īpašu uzmanību pievēršot pasažieru lidojumiem, kas ierodas no Ķīnas.  

Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju Ķīnā nav atrasti jauni SARS-CoV-2 vīrusa varianti, kas iepriekš nebūtu konstatēti ES dalībvalstīs. Tomēr, pamatojoties uz straujo saslimstības pieaugumu Ķīnā, ES Veselības drošības komiteja aicināja izvērtēt un koordinēt piesardzības pasākumus Eiropas līmenī.  

Galvenās rekomendācijas, kas tika pieņemtas un kuras atbalsta arī Latvija: 

  • visiem ceļotājiem, kas veic starptautiskos lidojumus uz un no dalībvalstīm, kuru izcelsmes vai galamērķa valsts ir Ķīna, ieteicams lietot medicīnisko masku vai FFP2/N95/KN95 respiratoru lidojuma laikā;
  • starptautiskajiem ceļotājiem, kas ierodas no Ķīnas vai kuru galamērķis ir Ķīna, dalībvalstis sniedz ieteikumus par personīgās higiēnas un veselības pasākumiem, kā arī gaisa kuģu un lidostu personālam;
  • dalībvalstis var prasīt pasažieriem, kas izlido no Ķīnas uz ES dalībvalstīm, tostarp tiem, kas ceļo caur trešo valsti, uzrādīt negatīvu Covid-19 testu. Testa rezultātiem jābūt pieejamiem angļu valodā un/vai attiecīgās dalībvalsts valodā.  

Veselības ministrija arī aicina ceļotājus, kuri dodas vai atgriežas no Ķīnas, sekot līdzi ES dalībvalstu prasībām ieceļošanai, kas var mainīties. 

Jau aizvadītā gada nogalē Veselības ministrija nosūtīja informatīvu vēstuli lidostai “Rīga” ar aicinājumu lidostā un lidmašīnās lietot sejas maskas. Vajadzības gadījumā ES dalībvalstīm būtu jāapsver iespēja ieviest vai pastiprināt starptautisko lidostu un/vai lidmašīnu notekūdeņu monitoringu, īpaši tajās lidostās, kuras veic starptautiskus lidojumus uz un no Ķīnas. ES dienesti un aģentūras izstrādās protokolu lidmašīnu notekūdeņu paraugu noņemšanai.

Šonedēļ ministrijā notika vairākas darba grupas sanāksmes, kurā piedalās ministrijas, SPKC, NMPD, slimnīcu pārstāvji, kā ar sabiedrības veselības eksperti. Sanāksmju centrā bija jautājumi par ES dalībvalstu nostāju saistībā ar Covid-19 straujo izplatību Ķīnā un epidemioloģiskās drošības situāciju Latvijā. 

Latvijā balstvakcinācijas aptvere pret Covid-19 salīdzinājumā ar citām ES valstīm ir zema (4,5 % iedzīvotāju ir aktuāls imūnstatuss), tāpēc Veselības ministrija un nozares speciālisti aicina cilvēkus vakcinēties, īpaši seniorus un riska grupu iedzīvotājus, jo vakcinācija pasargā no smagas slimības gaitas vai pat nāves. 

Šobrīd ir augsta saslimstība arī ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām, tāpēc atgādinām ievērot galvenos profilakses pasākumus un vakcinācijas kārtību: 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI