DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Transparency International: Latvija ir vienīgā ES dalībvalsts, kas uzlabojusi sniegumu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) valsts, kas uzlabojusi savu sniegumu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanā, liecina starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International ziņojums Exporting Corruption 2022. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sekmīgi veiktās pirmstiesas izmeklēšanas un Latvijas īstenotie pasākumi šīs jomas pilnveidošanai ir atzinīgi novērtēti un ierindoti līdzvērtīgā pozīcijā ar Apvienoto Karalisti, Vāciju, Franciju un Norvēģiju.

Transparency International ziņojumā norāda – lai arī Latvijai ir neliela loma pasaules kopējā eksportā, tā ir salīdzinoši nesen pievienojusies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos, tāpēc “šis progress ir iepriecinošs”.

Organizācija atzinīgi novērtē KNAB veiktos pasākumus, lai īstenotu proaktīvu pieeju ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanā, kā arī uzlaboto starpinstitucionālo sadarbību ar Finanšu izlūkošanas dienestu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas un nelegāli iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanā. Organizācija aicina turpināt progresu un rosina Latvijai pilnveidot tiesisko regulējumu, kā arī nodrošināt kompetentās institūcijas ar nepieciešamajiem resursiem.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume: “Starptautiska atzinība ir apliecinājums KNAB un Latvijas nozīmīgajam darbam cīņā pret ārvalstu amatpersonu kukuļošanu, t.sk. OECD sniegto rekomendāciju izpildē un starpinstitūciju veiksmīgas sadarbības īstenošanā. Ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošana aizvien ir viena no KNAB prioritātēm, ko iestāde turpina īstenot ciešā sadarbībā ar citām tiesībsargājošām institūcijām, tostarp Ģenerālprokuratūru un Finanšu izlūkošanas dienestu.”

Ziņojumā apkopota informācija par 43 valstīm, kas ratificējušas OECD Konvenciju par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos, kā arī Ķīnu, Indiju, Honkongu un Singapūru. Izpildes rādītāji grupēti četrās apkarošanas kategorijās – aktīva, mērena, ierobežota un zema vai pavisam neesoša.

Latvija ir viena no septiņām valstīm, kuras sniegums ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanā novērtēts kā mērens. Latvija ir vienīgā ES dalībvalsts un viena no divām OECD konvenciju ratificējušajām valstīm, kas uzlabojusi savu sniegumu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanā un panākusi kāpumu vērtētajās kategorijās. Latvija pārskatā apsteidz tādas valstis kā Kanāda, Zviedrija, Singapūra, Lietuva, Igaunija u.c.

Ar pilnu Transparency International ziņojuma kopsavilkumu un secinājumiem angļu valodā var iepazīties  starptautiskās pretkorupcijas organizācijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI