DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Aizsardzības komisija: mobilo sakaru operatori agrīnās brīdināšanas paziņojumus iedzīvotājiem nosūtīs vienlaiku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 20.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumu Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā. Tas noteic, ka mobilo sakaru operatoriem jānodrošina agrīnās brīdināšanas paziņojumu nosūtīšana iedzīvotājiem vienlaikus.

Lai iedzīvotājiem un atbildīgajām institūcijām agrīnās brīdināšanas paziņojumus varētu nosūtīt vienlaikus, paredzēts, ka elektronisko sakaru komersantiem, kuri nodrošina publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu, būs jānodrošina savu tīklu savietojamība un sadarbspēja ar valsts agrīnās brīdināšanas sistēmu, izmantojot šūnu apraides tehnoloģiju. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, saņemot informāciju par dažāda rakstura apdraudējumiem vai katastrofas situācijām, šūnu apraidē varēs nodrošināt iedzīvotāju agrīno apziņošanu, izmantojot mobilo sakaru operatoru, paredz likumprojekts. 

Šūnas apraides tehnoloģijas risinājums ļauj apvienot divus funkcionāli nozīmīgus agrīnās brīdināšanas sistēmas elementus – brīdināšanu un informēšanu. Lai nodrošinātu nacionālās un sabiedrības drošības intereses dažādās apdraudējuma situācijās, apdraudējuma teritorijā esošajiem cilvēkiem vienlaikus tiks nosūtīta informācija uz viņu mobilajiem telefoniem par negadījumu vai apdraudējumu, tā iemesliem, kā arī informācija par sagaidāmo rīcību. To būs iespējams īstenot dažu minūšu laikā, neatkarīgi no apdraudējuma teritorijas lieluma un saņēmēju skaita teritorijā, teikts likumprojekta anotācijā. 

Izmantojot šūnu apraides sistēmu, informāciju iespējams nosūtīt vienlaikus lielam mobilo ierīču lietotāju skaitam, turklāt visiem mobilo telefonu lietotājiem neatkarīgi no sakaru operatora un pieslēguma veida, tostarp tūristiem, kuri izmanto viesabonēšanas pakalpojumu. Informāciju šūnu apraidē var saņemt vairākās valodās, bez laika nobīdes, un to var nodrošināt atbilstošā veidā arī cilvēkiem ar dzirdes vai redzes traucējumiem. Nosūtītā informācija mobilajā telefonā parādās ar skaņas signālu. 

Lai ieviestu šūnu apraidi iedzīvotāju agrīnas brīdināšanas paziņojumu nodrošināšanā, Aizsardzības komisija likuma grozījumu lūgs izskatīt kā steidzamu – divos lasījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI