DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ārlietu un Eiropas lietu komisiju deputāti kopsēdē spriež par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 16.decembrī, kopsēdē pārrunāja aktuālos ārpolitikas jautājumus. Deputāti sēdē uzklausīja ārlietu ministra ikgadējā ziņojuma projektu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos.

“Situācijā, kad ir karš un pasaule kopumā ir sarežģīta, mums kā mazai valstij ir būtiski rast līdzsvaru starp ekonomiskajām un stratēģiskajām interesēm no vienas puses un vērtībām – no otras,” sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds. Komisijas priekšsēdētājs piebilda, ka tikpat būtisks ir balanss starp stratēģiskajām interesēm un tiesiskumu Eiropā un līdzsvars Eiropas un transatlantiskajās attiecībās. A.Sprūds uzsvēra gan Ārlietu ministrijas un parlamenta, gan sadarbības partneru – nevalstisko organizāciju – un diasporas nozīmi ārpolitikas veidošanā.

“Ārlietu ministra ziņojums tā tapšanas laikā un arī vēlāk janvārī sekojošās ārpolitikas debates Saeimā ir viens no labākajiem piemēriem efektīvai un jēgpilnai sadarbībai starp ministriju un Saeimu, kas balstīta kvalitatīvā diskusijā,” norādīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, paužot cerību par līdzīgu sadarbības modeļu attīstību arī ar citām ministrijām.

Šā brīža galvenie akcenti ārpolitikā ir nepārprotami – pašu drošības stiprināšana, visa veida atbalsts un palīdzība Ukrainai, kā arī sankcijas pret Krieviju, deputātiem akcentēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē. Pirmās ārpolitikas debates notika 2011.gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI