DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Krimināllietā apsūdzībā par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonu deklarācijās atstāj spēkā attaisnojošo spriedumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Krimināllietu departaments 14.decembrī, mutvārdu procesā izskatīja prokurora kasācijas protestu krimināllietā par nepatiesu ziņu norādīšanu amatpersonu deklarācijās un mantisku darījumu veicināšanu mantkārīgā nolūkā. Senāts uzklausīja procesa dalībniekus un nolēma atstāt negrozītu Rīgas apgabaltiesas 2021.gada 19.oktobra spriedumu, ar kuru apsūdzētie attaisnoti. Senāta lēmums nav pārsūdzams. Pilns Senāta lēmums būs pieejams piecu darba dienu laikā.

Iepriekš Senāts lietu kasācijas kārtībā skatīja 2021.gada 2.februārī, kad atcēla Rīgas apgabaltiesas  2019.gada 11.janvāra spriedumu un nosūtīja lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. Senāts atzina, ka 2009. un 2010.gadā amatpersonai, iesniedzot ienākumu deklarāciju, atbilstoši likumam deklarācijas publicējamās daļas 4.punktā (kā tas ir norādīts apsūdzībā) bija jānorāda ziņas par juridiski piederošām kapitāla daļām. Senāts atzina, ka apsūdzēto darbībās nebija viņiem inkriminētā Krimināllikuma 219.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Otrs būtiskākais apelācijas instances tiesas sprieduma atcelšanas iemesls bija lietas iztiesāšanā pieļauts Kriminālprocesa likuma būtisks pārkāpums, jo apelācijas instances tiesas atzinumi par apsūdzēto vainīgumu pamatoti arī ar pierādījumiem, kas iegūti operatīvās darbības pasākumos, slepeni noklausoties sarunas.

Izskatot lietu atkārtoti apelācijas kārtībā, prokurors grozīja apsūdzību, no tās izslēdzot patiesā labuma guvēja jēdzienu, bet atstājot atsauci uz deklarācijas publicējamās daļas 4.punktu, uzskatot, ka minētajā punktā norādāmas nevis juridiskas, bet arī faktiski piederošas kapitāldaļas. Rīgas apgabaltiesa apsūdzētos attaisnoja, pamatojoties uz Senāta 2021.gada 2.februāra lēmumā paustajām atziņām. Apgabaltiesa izvērtēja arī operatīvās darbības pasākumus un secināja, ka minētie pierādījumi ir nepieļaujami, jo iegūti citā kriminālprocesā par smagāku noziegumu, kurā kriminālprocess ir izbeigts.

Lieta Nr. SKK-244/2022 (12812001312)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI