DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Turpinās Valmieras un Čerkasu sadraudzības saišu veidošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 8. decembrī, norisinājās sadraudzības pilsētu Valmieras un Čerkasu pašvaldības vadītāju tiešsaistes tikšanās.

Čerkasus pārstāvēja Anatolijs Bondarenko, pilsētas mērs, kā arī Sergijs Tiščenko, mēra pirmais vietnieks un Anastasija Čubina mēra vietniece. Savukārt Valmieru pārstāvēja Jānis Baiks, novada pašvaldības domes priekšsēdētājs un viņa vietnieks Ričards Gailums. Sarunā piedalījās arī  Oksana Kiriļuka, Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore.

Anatolijs Bondarenko pateicās Valmieras novada pašvaldībai, iedzīvotājiem un uzņēmējiem par palīdzību un atbalstu, Ukrainas tautai cīnoties ar Krievijas okupantu armiju – gan uzņemot bēgļus Valmierā, gan arī nosūtot humānās palīdzības kravas. Viņš novēlēja, lai pēc kara noslēguma, kurā Ukraina noteikti uzvarēs, Valmiera un Čerkasi turpina attīstīt sadraudzības saites dažādās nozarēs – uzņēmējdarbībā, kultūrā, izglītībā, sportā un citos virzienos.

Čerkasu mērs informēja, ka Valmieras uzņēmēju kluba dāvinātais elektrības dīzeļģenerators ir uzstādīts pie lielākās Čerkasu apgabala skolas, kurā mācās ap 2500 bērnu. Vienlaikus tas nodrošina elektroenerģiju ne tikai izglītības iestādei, bet arī tur izvietotajam palīdzības punktam, kur iedzīvotāji nāk sasildīties, saņemt dažāda veida palīdzību, kā arī var uzlādēt viedierīces un akumulatorus.

Lai arī Čerkasi atrodas valsts vidienē, tālu no frontes līnijas, taču kā daudzas Ukrainas pilsētas, arī tā ir saskārusies ar karadarbības sekām  – raķešu uzbrukumiem, traucējumiem elektrības apgādē un siltumenerģijas nodrošināšanā. Pilsēta, kurā ir 280 tūkstoši iedzīvotāju, uzņēmusi ap 50 tūkstošiem bēgļu, kas ir radījis lielu papildu slodzi pašvaldības darbiniekiem un pilsētas infrastruktūrai.

Kopumā situācija pilsētā ir mierīga, cilvēki ir apņēmības pilni izturēt visas grūtības un cīnīties līdz Ukrainas pilnīgai uzvarai. Taču ik dienu nākas saņemt arī traģiskas ziņas. Šonedēļ nesen atbrīvotajā Hersonas apgabala teritorijā, piedaloties atmīnēšanas darbos, ir gājis bojā Čerkasu apgabala policijas pārvaldes priekšnieks un vēl trīs policisti, kuri tur bija devušies kā brīvprātīgie. Vēl četri policisti ar smagiem ievainojumiem ārstējas slimnīcā.

Sergijs Tiščenko pateicās Valmieras un kopumā visas Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu un līdzjūtību Ukrainai, kā arī aicināja Valmieras novada vadību, runājot ar partneriem Rietumeiropā, nodot ziņu, ka Ukraina izprot viņu bažas par energoresursu piegādēm un sadārdzinājumu, taču tā ir maza cena par brīvību, salīdzinot ar to, ko maksā ukraiņu tauta, kura ziedo savu cilvēku dzīvības, cīnoties ne tikai par savu zemi, bet Eiropu un visu civilizēto pasauli.

Jānis Baiks, paužot līdzjūtību, apliecināja pilnīgu izpratni par Ukrainā notiekošo un piedāvāja ukraiņu draugiem visu iespējamo palīdzību, nosūtot vitāli nepieciešamās lietas uz Čerkasiem, kā arī organizējot ukraiņu bērniem un sporta komandām nometnes pavasara un vasaras brīvlaikā.

Anatolijs Bondarenko pateicās par piedāvājumu un solīja to izvērtēt, vienlaikus apzinoties, ka arī Valmieras novada budžeta iespējas šajā ekonomiskajā situācijā ir ierobežotas. Viņš atzina, ka kopumā Čerkasu pilsētas pašvaldība tiek galā ar pamatvajadzību nodrošināšanu iedzīvotājiem. Lielākais izaicinājums ir elektrības un siltuma nodrošināšana, tādēļ ļoti nepieciešami ir elektrības dīzeļģeneratori, ar dīzeļdegvielu darbināmie sildītāji, kā arī taupības krāsniņas.

Oksana Kiriļuka apliecināja, ka ukraiņu bēgļi Valmierā jūtas drošībā un ir laipni uzņemti vietējā sabiedrībā. Pašvaldība un iedzīvotāji ar izpratni, līdzcietību un sirsnību izturas pret ukraiņiem un cenšas palīdzēt savu iespēju robežās. “Šī ir maza valsts, bet ar lielu un siltu sirdi,” pauda Oksana Kiriļuka.

Jāpiebilst, ka pašlaik Valmieras novadā uzturas ap 300 bēgļiem no Ukrainas, izglītības iestādēs mācās 152 ukraiņu bērni.

Sarunas noslēgumā Jānis Baiks uzaicināja Čerkasu pilsētas pārstāvjus apmeklēt Valmieras pilsētas svētkus nākamgad no 22. līdz 24. jūlijam. Anatolijs Bondarenko, pieņemot ielūgumu, pauda cerību, ka drīz karš beigsies un arī Valmieras pārstāvji varēs ierasties Čerkasos, lai kopīgi nosvinētu Ukrainas uzvaru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI