DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Buklets “Kā rīkoties krīzes situācijā” iztulkots vieglajā valodā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Neredzīgo bibliotēka sadarbībā ar Vieglās Valodas aģentūru un Aizsardzības ministriju veikusi bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” tulkošanu vieglajā valodā.

Bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” pieejamība vieglajā valodā bū­tis­ki atvieglos cilvēkiem informācijas uztveri un dos iespēju pašiem savlaicīgi sagatavoties iespējamai krīzei, neatkarīgi no vecuma, uztveres īpatnībām vai lasīšanas grūtībām.

“Priekštats, ka teksti vieglajā valodā vajadzīgi tikai cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, ir maldinošs. Laikā, kad apkārt ir tik daudz informācijas un cilvēkiem ir trauksme kaut ko svarīgu palaist garām, ziņas ja ne vieglajā, tad vismaz vienkāršajā valodā daudziem no mums atvieglotu sarežģītu tekstu uztveri,” uzsver Vieglās valodas aģentūras vadītāja Irīna Meļņika.

Bukleta jaunā izdevuma teksts sastāv galvenokārt no vienkāršiem nepaplašinātiem teikumiem, kā arī tajā nav izmantoti salikteņi. Bukleta tulkošanā liels darbs ir ieguldīts sarežģītu vārdu skaidrošanā, līdz ar ko bukleta izdevums atbilst 3. vieglās valodas līmenim.

Tāpat bukletā iekļautas Latvijas Neredzīgo biedrības un Vieglās valodas centra pārstāvju veidotas fotogrāfijas un ilustrācijas.

Aicinām iedzīvotājus iepazīties ar bukletu “Kā rīkoties krīzes situācijā” latviešu, krievu un angļu valodās, kā arī vieglajā valodā elektroniski aizsardzības nozares ziņu portāla “Sargs.lv” sadaļā “72 stundas”: www.sargs.lv/72h

Pašreizējā ģeopolitiskā situācija un īpaši Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, kas norisinās jau vairāk nekā deviņus mēnešus, ir būtiski pastiprinājuši sabiedrības interesi par Latvijas drošību un iedzīvotāju nepieciešamo rīcību krīzes gadījumā. 

Ir jāatceras, ka krīzes var būt dažāda rakstura, ne tikai kara apstākļi, bet arī, piemēram, dabas katastrofas, elektrības traucējumi un interneta darbības pārtraukumi. Tādēļ jau iepriekš Aizsardzības ministrija ir vērsusi sabiedrības uzmanību uz nepieciešamību būt gataviem parūpēties par sevi vismaz pirmās 72 stundas. Tāpat sabiedrība regulāri tiek brīdināta neiekrist kiberuzbrukumu un dezinformācijas slazdos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI