DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

AS “Latvijas valsts meži” iekļauta Eiropas korporatīvās pārvaldības saimē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Šī gada 29.novembrī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) valdes un padomes pārstāvji piedalījās   starptautiskā Eiropas korporatīvās pārvaldības konferencē “European Corporate Governance Conference 2022”. Konferences ietvaros īpaša uzmanība tika veltīta Eiropas uzņēmumu labākās prakses piemēriem, integrējot vides, sociālos un pārvaldības jautājumus uzņēmuma pārvaldībā un nosakot tos kā prioritāti stratēģiskās attīstības līmenī.

Konference tika rīkota Čehijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros sadarbībā ar vadošajām Eiropas uzņēmumu un to vadību apvienojošām organizācijām.

Labas korporatīvās pārvaldības veicināšana ir nozīmīga valsts pārvaldē, privātajā sektorā, kā arī nevalstisko organizāciju darbā, jo tā nodrošina pieņemto lēmumu caurspīdīgumu, ilgtspējīgu attīstību, visu ieinteresēto pušu viedokļu uzklausīšanu un sabalansētu to ievērošanu, ievērojot tiesiskumu.

Viena no  LVM darbības prioritātēm ir pastāvīgi nodrošināt uzņēmumā augstu korporatīvās pārvaldības standartu. Lai stiprinātu korporatīvo pārvaldību, savā darbībā ieviešot Eiropas spēcīgāko uzņēmumu pieredzi, LVM stratēģiski virzās uz pilnīgu integrāciju Eiropas un starptautiskās korporatīvās pārvaldības saimē, lai nodrošinātu labākās prakses pārņemšanu, saskaņojot korporatīvo standartu un OECD jeb  Ekonomiskās Sadarbības un Attīstības organizācijas vadlīniju piemērošanu.

LVM valdes loceklis Toms Reiziņš atklāj: “Sākot ar 2026. gadu, LVM būs jāpublicē Ilgtspējas pārskats par 2025. kalendāro gadu, kas pilnībā atbildīs jaunizstrādātajam ES ilgtspējas pārskatu standartam (ESRS). Tas paredz, ka pārskatā jāietver ne tikai ziņojums par LVM izstrādātās stratēģijas un darbības rezultātu atbilstību uzņēmējdarbības ilgtspējas aspektiem, bet arī to, ka būtiska uzmanība jāpievērš arī vides, sociālās atbildības un pārvaldības jautājumiem jeb ESG faktoriem. Iepazīstoties ar nesen “PricewaterhouseCoopers” (PwC) veiktā pētījuma rezultātiem par lielo kapitālsabiedrību ilgtspējas pārskatu brieduma pakāpi, guvām pārliecību, ka LVM padomes apstiprinātais attīstības virziens, esošie izvirzītie stratēģiskie mērķi un to kaskadēšanas principi ikdienas uzdevumos vieš ticību par uzņēmuma gatavību jaunajiem izaicinājumiem. Savukārt, uzklausot konferences diskusiju paneļu dalībniekus, esam guvuši pārliecību, ka LVM ir jākļūst par mežsaimniecības nozares līderi Latvijā ilgtspējīgas uzņēmējdarbības izkopšanas jautājumos. Tas liek mums “paskatīties spogulī” un atbildēt, vai varam būt vēl atbildīgāki pret savas uzņēmējdarbības ietekmi uz vidi, vai varam pilnveidot ikvienu mūsu rīcības aspektu pret katru sabiedrības locekli, vai varam būt vēl caurspīdīgāki jebkurā korporatīvās pārvaldības aspektā.”

Lai pastāvīgi pilnveidotu uzņēmuma darbību,  šogad tika īstenots LVM korporatīvās pārvaldības sistēmas novērtējums, piesaistot neatkarīgu ekspertu kompāniju. Saņemtais novērtējums apstiprināja, ka LVM korporatīvās pārvaldības sistēma atbilst labas pārvaldības standartam – Korporatīvās pārvaldības kodeksa 17 principiem un kritērijiem. LVM padome uzreiz pēc veiktā izvērtējuma organizēja tā analīzi, un kopā ar valdi un uzņēmuma darbiniekiem noteica jaunus, ambiciozākus nākotnes pilnveides pasākumus.

Novembra sākumā LVM pievienojās Eiropas Korporatīvās pārvaldības institūtam, iekļaujoties Eiropas korporatīvās pārvaldības saimē.

LVM padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis uzsver: “Pievienošanās Eiropas korporatīvās pārvaldības institūtam ir nozīmīgs solis, lai uzņēmuma darbībā ieviestu Eiropas spēcīgāko uzņēmumu pieredzi korporatīvajā pārvaldībā. Lai pilnveidotu padomes darbības jomas, piesaistām neatkarīgus ekspertus, kuri izvērtē un iesaka jomas, kas uzņēmuma korporatīvās pārvaldības sistēmā būtu pilnveidojamas visos pārvaldības līmeņos. Būtiski nodrošināt ikvienas padomes neatkarīgu darbu, kategoriski nepieļaujot tās darbības ietekmēšanu.”

Apliecinot korporatīvās pārvaldības standartu ievērošanu, LVM padome aicināja novērtēt aizvadītā valdes nominācijas procesa gaitu neatkarīgam ekspertam – zvērinātu advokātu birojam EY LAW SIA. Vērtējumā tika analizētas LVM padomes veiktās darbības valdes nominācijas procesa nodrošināšanā un šo darbību atbilstība ārējo normatīvo aktu un labas korporatīvās pārvaldības prakses prasībām. Eksperts secināja, ka process ir bijis atbilstošs normatīvo aktu prasībām, vienlaikus norādot uz jomām, kur nākotnē būtu iespējams palielināt caurskatāmību, nepalielinot pārmērīgu birokrātiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI