DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

E.Smiltēns Lietuvā: mums cieši jāstrādā kopā, lai uzvarētu ļaunumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Mēs dzīvojam sarežģītos apstākļos, bet reizē tas ir iespēju laiks. Latvijai un Lietuvai jāmeklē jauni sadarbības veidi un jāpaātrina iesāktie stratēģiski svarīgie projekti,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, otrdien, 29.novembrī, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tiekoties ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen).

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvija un Lietuva ir tuvi partneri un stratēģiski sabiedrotie ar aktīvu politisko un ekonomisko dialogu, kurus vieno kopīgs redzējums par reģionāliem un starptautiskiem jautājumiem. Kopš 24.februāra mūsu sadarbība ir fokusēta uz atbalstu Ukrainai un stingru nostāju pret Krievijas agresiju. Latvijas parlaments drīzumā sāks veidot deputātu grupas sadarbībai ar citu valstu parlamentiem, un viena no pirmajām būs grupa sadarbībai ar Lietuvas Seimu, pauda E.Smiltēns.

“Mēs redzam nolaižamies jaunu dzelzs priekškaru un jūtam aukstā kara elpu. Jābūt gataviem ilgtermiņa konfrontācijai ar agresīvu, neprognozējamu kaimiņu. Patlaban Ukraina ar asinīm pērk mums laiku sagatavoties, jo nākotnē mums Baltijā ir jābūt gataviem ikvienam scenārijam,” Lietuvas kolēģiem pauda E.Smiltēns.

Puses bija vienisprātis, ka viens no svarīgākajiem reģiona integrācijas projektiem ir “Rail Baltica”, kura virzībai patlaban nepieciešams arī spēcīgs politisks impulss. E.Smiltēns uzsvēra, ka projekts jāpabeidz pēc iespējas ātrāk, kā arī tuvākajā laikā jāpanāk vienošanās par tā infrastruktūras pārvaldības sadarbības formātu, kas nostiprināms starpvaldību līgumā.

Patlaban nozīmīga sadarbības prioritāte ir reģiona enerģētiskā drošība, tādēļ nedrīkst kavēties ar Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju. Savukārt Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālis pašlaik ir galvenā īstermiņa alternatīva Krievijas dabasgāzes importam, sacīja E.Smiltēns, akcentējot, ka ilgtermiņā Latvijai jāstrādā pie sava termināļa izbūves.

Tikšanās laikā pārrunātas arī ciešākas militārās sadarbības iespējas, tostarp ideja veidot kopīgu militāro poligonu abu valstu pierobežas reģionos, kas varētu kalpot par izcilu kopīgu militāro mācību vietu sabiedroto valstu karavīriem.

E.Smiltēns šajās dienās uzturas vizītē Viļņā, kur apmeklē Lietuvas parlamentu un tiekas ar starpparlamentu grupas sadarbībai ar Latviju deputātiem. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs tikās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu (Gitanas Nausėda) un premjerministri Ingrīdu Šimonīti (Ingrida Šimonytė).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI