DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: golodomora traģēdijas 90. gadadienā atkal esam liecinieki Krievijas agresijai pret ukraiņu tautu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

26. novembrī Valsts prezidents Egils Levits piedalījās Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska iniciatīvas “Graudi no Ukrainas” atklāšanas tiešsaistes ceremonijā. Uzrunājot pasaules valstu līderus, E. Levits sacīja: “Neskatoties uz brutālo un netaisnīgo Krievijas karu Ukrainā, ukraiņiem ir izdevies izaudzēt pārtiku un atrast veidus, kā to nogādāt tām pasaules valstīm, kam tā visvairāk nepieciešama. Šodien uzsāktā Ukrainas iniciatīva ir pierādījums tam, ka piekļuve pārtikai ir pamattiesības, nevis privilēģija.”

Vienlaikus šodien tiek pieminēta golodomora traģēdija – Staļina mākslīgi izraisītais bads Ukrainā 1932.–1933. gadā. Atsaucoties uz šo noziegumu, Valsts prezidents norādīja: “Diemžēl pēc 90 gadiem mēs atkal esam liecinieki noziegumiem, ko Krievija pastrādā pret ukraiņu tautu. Mēs atkal esam liecinieki tam, ka bads tiek izmantots kā ierocis, lai šantažētu cilvēkus. Mūsu pienākums ir nodrošināt, lai pasaule apzinātos patiesību un atcerētos šo traģēdiju.”

Valsts prezidents arī atkārtoti uzsvēra, ka Eiropas un transatlantiskie partneri būs vienoti, atbalstot Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. “Krievija īsteno mērķtiecīgus uzbrukumus civilajai infrastruktūrai, bojājot energotīklus un atstājot cilvēkus bez gaismas, apkures un pārtikas. Krievija izplata dezinformāciju un kara propagandu, tostarp par piekļuvi pārtikai. Krievija uztur pie dzīvības necilvēcīgās padomju metodes. Stājoties pretī mūsu vienotajai frontei ar terorisma metodēm, Krievija pierāda savu vājumu,” pauda E. Levits.

Jāatzīmē, ka ceremonijas laikā tika izplatīts kopīgs valstu līderu paziņojums par humānās palīdzības programmas “Graudi no Ukrainas” izveidi, kas radīs ietvaru Ukrainas izaudzētās pārtikas piegādei uz Āfrikas un Āzijas valstīm, kuras bads skāris visvairāk. Paziņojums angļu valodā skatāms saitē: https://www.president.lv/lv/media/93753/download?attachment

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI