DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Uzņēmējdarbības atbalstam pārbūvēts autoceļa Kanaviņas-Lejasšķiņķi posms

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunalūksnes pagastā pārbūvēts pašvaldības autoceļa Kanaviņas-Lejasšķiņķi posms 3,5 km garumā. Tas paveikts Alūksnes novada pašvaldības īstenotā Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītā projekta “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” Nr.5.6.2.0/21/I/010 ietvaros.

Latvijas svētku nedēļā ceļa atklāšanas pasākumā piedalījās Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa, uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Māra Saldābola un projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska, Jaunalūksnes pagasta pārvaldes vadītājs Viesturs Zaķis, SIA “Rubate” atbildīgais būvdarbu vadītājs Sandis Jankovs un darbu vadītāja palīgs Māris Šolins, atbildīgais būvuzraugs Andrejs Linde no SIA “Sunlight avenue”, kā arī zemnieku saimniecības “Sprogas” saimnieki Ivars un Baiba Tīci un SIA “Biosiltums” valdes loceklis Jānis Stankevičs.

Pašvaldības autoceļa Kanaviņas-Lejasšķiņķi seguma atjaunošana notika divos posmos – no pilsētas robežas līdz pašvaldības autoceļam Dudas-Paideri un no ceļa Dudas-Paideri līdz Raudzinkalna senkapiem. Ceļam ir izbūvēts cietais segums ar dubulto virsmas apstrādi, atjaunoti un papildināti ūdensatvades grāvji, izbūvētas caurtekas, likvidēts nomaļu apaugums, veikta ceļa nomaļu apzaļumošana un iestādīti koku stādi.

Šis ir viens no uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgajiem ceļiem septiņos novada pagastos, kas atjaunots, pateicoties Eiropas Savienības fondu un pašvaldības finansētajam projektam. 2020. gadā Alūksnes novada pašvaldība visā novadā tikās ar lielākajiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem, izzinot, kāda infrastruktūra tiem būtu nepieciešama, lai veicinātu attīstību. Tā kā šī projekta investīcijas ir paredzētas uzņēmējiem un ir jāsasniedz noteikti rādītāji - investīcijas un jaunas darba vietas, pašvaldībai bija rūpīgi jāvērtē, kuri uzņēmēji un lauksaimnieki spēs tos sasniegt.

- Pašvaldība īsteno vērienīgu uzņēmējdarbības projektu 6,8 miljonu eiro apjomā. Tajā ietilpst 16 aktivitātes, tai skaitā arī vairāku ceļu pārbūve pagastos. Mums izdevās neiespējamais - ņemot vērā pašreizējās būvniecības izmaksas un cenu pieaugumu, pastāvēja bažas, vai šo ceļu izdosies uzbūvēt, kā iecerēts. Sadarbojoties visiem pārbūvē iesaistītajiem, tas ir izdevies, tādēļ paldies jums visiem. Lai ceļš turpina kalpot uzņēmējiem, kas šobrīd jau šeit strādā, un lai turpina attīstīties uzņēmēji, lauksaimnieki, lauku sētas, – sacīja pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

Domes priekšsēdētājs klātesošajiem atgādināja, ka, īstenojot projektu, visiem iesaistītajiem uzņēmējiem ir jānodrošina arī savs ieguldījums - darba vietas un investīcijas. Kopumā visā projektā tie ir 10 miljoni eiro investīciju un 111 darba vietas. Projektu realizējot, pašvaldībai bija svarīgi, lai atbalstu saņemtu iespējami lielāks novada uzņēmumu, saimnieciskās darbības veicēju un lauksaimnieku skaits.

Viens no uzņēmējiem, kas strauji attīstās un paplašina darbību līdzās autoceļam Kanaviņas-Lejasšķiņķi, ir zemnieku saimniecība “Sprogas”. Ivars Tīcs ceļa atklāšanas brīdī sacīja, ka kārtīgs ceļš vienmēr ir bijis saimniecības sapnis – pavasaros un rudeņos, kad ar produkciju uz tirdzniecības vietām jābrauc pa dubļiem, un vasarās, kad ceļš ir putekļos.

- Kad pirms kāda laika domes pārstāvji jautāja, ko pašvaldība varētu palīdzēt, man nebija citas domas, ka ir vajadzīgs ceļš. Vienmēr esam gribējuši, lai te būtu īsts ceļš, bet tas bija kā sapnis. Kad mana doma netika noraidīta, sajutu satraukumu, jo likās neticami, ka tas tiek īstenots. Tagad, skatoties uz šo rezultātu, saprotam, ka sapnis ir īstenojies, esam to piedzīvojuši. To vārdos nevar pasacīt, bet vēlos pateikties novada pašvaldībai par tādu atbalstu, un visiem projektā iesaistītajiem, kas strādāja, lai ceļš taptu, - pārbūvētā ceļa atklāšanas brīdī sacīja I. Tīcs.

ERAF projekts “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” ir finansiāli un aktivitāšu ziņā apjomīgākais projekts, ko īsteno Alūksnes novada pašvaldība.  Šis projekts ietver ražošanas ēkas “Biznesa stacija” būvniecību, Tālavas un Gulbenes ielu posmu pārbūvi, ūdensapgādes infrastruktūras uzlabošanu Pilssalas ielas posmā, Alūksnē, trīs ražošanas ēku būvniecību novada teritorijā, uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgu ceļu un to posmu pārbūvi septiņos novada pagastos.

Šī projekta mērķis ir izveidot komercdarbībai piemērotu infrastruktūru novadā, radot jaunas darbavietas, piesaistot nefinanšu investīcijas un revitalizējot degradētu teritoriju. Projekts vērsts uz saimnieciskās darbības veicējiem pilsētā un novadā – vairāk nekā 32 uzņēmumiem, kuru pamatdarbības jomas ir saistītas ar ražošanu, vairumtirdzniecību, pārvadājumiem un citām novada attīstībai svarīgām nozarēm, kā arī potenciālajiem komersantiem, investoriem, vietējiem uzņēmumiem un projekta sadarbības partneriem.

Autoceļa pārbūvi veica SIA “Rubate”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “Sunlight avenue”, autoruzraudzību – SIA “Ceļu komforts”. Ceļa pārbūves projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI